Popularna przekąska wycofana ze sklepów. Może wywołać reakcję alergiczną

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Chipsy, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / colnihko


Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku partii chipsów serowych. Mogą być niebezpieczne dla pewnej grupy osób.


Firma Dealz Poland Sp. z o.o. zdecydowała – jak wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny w swoim komunikacie – o dobrowolnym wycofaniu chipsów z rynku ze względu na nieprawidłowe oznakowanie produktu. „Pomimo iż etykieta wskazuje na możliwą obecność soi w produkcie, soja nie jest zadeklarowana na liście składników” – czytamy w uzasadnieniu.


Chipsy serowe – szczegóły wycofanego produktu


Firma Dealz Poland Sp. z o.o. i Główny Inspektorat Sanitarny podali więcej informacji na temat produktu wycofanego ze sprzedaży:


Nazwa produktu: DORITOS Chipsy Serowe, 5 x 30 g,


Data minimalnej trwałości: 01.06.2024,


Kod kreskowy: 5000328452227,


Producent: Walkers; Dostawca: Poundland, Pattison House, Midland Road, Walsall, WS1 3TX,


Dystrybutor: Dealz Poland Sp. z o.o., ul. Jasielska 16A, 60-476 Poznań.


Proces wycofywania chipsów ze sprzedaży nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z Dealz Poland Sp. z o.o.


Czym grozi spożycie wycofanych chipsów serowych?


Spożycie chipsów może wywołać u osób uczulonych na soję reakcję alergiczną, a co za tym idzie spowodować wiele przykrych dolegliwości, między innymi ze strony układu pokarmowego. Chodzi o nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, a także uczucie pieczenia w ustach czy obrzęk warg, gardła i języka. Nierzadko tym objawom towarzyszą również inne symptomy, na przykład swędzenie skóry, pokrzywka, trudności z oddychaniem. U niektórych osób kontakt z alergenem może doprowadzić do powstania wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale również życia. Stan ten wymaga natychmiastowej reakcji. Uczulony jak najszybciej musi dostać domięśniowy zastrzyk z adrenaliny.
Idź do oryginalnego materiału