Pomoże zasnąć i uzyskać płaski brzuch. Dlaczego jeszcze warto pić mleko z gałką muszkatołową?

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Polsat


Lubisz wypić kubek ciepłego mleka przed snem? Dodaj do niego odrobinę gałki muszkatołowej - ta mikstura może zdziałać cuda. Przyjrzyjmy się, w jaki sposób pomaga w zasypianiu i co dzieje się w organizmie, kiedy regularnie wypijamy ten napój. Będziesz zdziwiony, jak coś tak prostego może zupełnie zmienić jakość twojego wypoczynku.


Mleko z gałką muszkatołową - co to jest i jak je przyrządzić?


Przepis jest bardzo prosty, do podgrzanego mleka wystarczy dodać szczyptę sproszkowanej gałki muszkatołowej i gotowe. Powstanie aromatyczny, rozgrzewający napój o wielu cennych adekwatnościach. Jak to możliwe, iż zaledwie szczypta przyprawy dodaje mocy mleku? Ponieważ zawiera bioaktywne substancje w wysokich stężeniach. Co warto zaznaczyć - gałka muszkatołowa spożywana w zbyt dużych ilościach może być toksyczna. Zatem wystarczy szczypta.


adekwatności gałki muszkatołowej


Gałka muszkatołowa to przyprawa otrzymywana z nasion drzewa Myristica fragrans, występującego w Moluccas w Indonezji. Jest słodkawa i nadaje daniom wyrazisty aromat. Gałka zawiera mirystycynę - substancję o silnych adekwatnościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwdrobnoustrojowych. Badanie opublikowane w Woodhead Publishing Series w dziedzinie Food Science, Technology and Nutrition wykazało, iż olej z gałki muszkatołowej może zwalczać 25 gatunków bakterii.Reklama


Jak działa mleko z gałką muszkatołową?


Ciepłe mleko to tradycyjny sposób na problemy z zasypianiem. jeżeli chcesz, by działało skuteczniej, dodaj do niego gałkę. Jak się okazuje, ta subtelna zmiana może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Oto jak to działa.
Gałka muszkatołowa ułatwia zasypianie. Wspomniana wyżej mirystycyna ma również działanie uspokajające. Badania wykazały, iż mleko muszkatołowe ma adekwatności łagodnie usypiające. Do tego stopnia, iż napój może być z powodzeniem stosowany wspomagająco w leczeniu bezsenności. Działanie wyciszające i wspierające relaksację. Gałka muszkatołowa zmieszana z mlekiem stymuluje wydzielanie hormonu serotoniny. Jak powszechnie wiadomo jest to jeden z hormonów regulujących nastrój. jeżeli przed snem podniesiemy poziom tego neuroprzekaźnika, to możemy uniknąć tzw. natłoku myśli i uczucia niepokoju. Zamiast tego masz szansę zasnąć zrelaksowany i w dobrym nastroju. Działanie przeciwzapalne. Kolejną zaletą gałki muszkatołowej jest to, iż zawiera związki takie jak monoterpeny, cyjanidy, związki fenylowe i flawonoidy. To silne antyoksydanty, czyli substancje o adekwatnościach przeciwzapalnych. Chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwnowotworowo i wspierają wygaszanie stanów zapalnych, które toczą się w organizmie. Ułatwianie trawienia. Badanie opublikowane w Phytochemistry Reviews wskazuje, iż ekstrakty z gałki muszkatołowej mogą pomóc poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Potwierdza to tylko słuszność poglądów zielarzy i lekarzy, którzy przez stulecia podawali ją pacjentom cierpiących na dolegliwości żołądka czy jelit. Gałka muszkatołowa wspiera procesy trawienne dzięki zawartości związków bioaktywnych, takich jak olejki eteryczne. Działają one przeciwbakteryjnie, co pomaga w walce z infekcjami żołądkowo-jelitowymi, oraz stymulują produkcję soków trawiennych, co ułatwia trawienie. Ponadto gałka muszkatołowa ma adekwatności przeciwskurczowe, które mogą łagodzić skurcze jelit i zmniejszać wzdęcia, a przez to - uzyskać płaski brzuch.


Gałka muszkatałowa może wspierać pracę układu krążenia


Związki gałki muszkatołowej mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca, potencjalnie poprawiając profile lipidowe. Gałka muszkatołowa zawiera potas, a potas pomaga regulować tętno i ciśnienie krwi. Mleko z gałką muszkatołową może wspierać układ sercowo-naczyniowy również dzięki swoim adekwatnościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Zawarte w niej związki, takie jak mirystycyna i eugenol, pomagają neutralizować wolne rodniki, co może chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo badania sugerują, iż gałka muszkatołowa może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Może także poprawiać krążenie krwi poprzez działanie rozkurczowe na naczynia krwionośne.


Kto nie powinien pić mleka z gałką muszkatołową?


Osoby, które powinny unikać mleka z gałką muszkatołową ze względów zdrowotnych, to:
kobiety w ciąży - gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę, która w dużych ilościach może wywołać skurcze macicy i potencjalnie zwiększać ryzyko poronienia.osoby z chorobami wątroby - składniki gałki muszkatołowej mogą obciążać wątrobę, zwłaszcza w większych ilościach. osoby z chorobami układu nerwowego - w dużych dawkach gałka muszkatołowa może wywołać halucynacje i inne efekty psychoaktywne, co jest ryzykowne dla osób z zaburzeniami neurologicznymi. alergicy - jeżeli ktoś ma uczulenie na przyprawy, gałka muszkatołowa może wywołać reakcje alergiczne. dzieci - małe dzieci są bardziej wrażliwe na działanie toksycznych składników gałki muszkatołowej. osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko - samego mleka z przyczyn trawiennych lub alergicznych nie powinny spożywać
Warto również pamiętać, iż osoby zdrowe nie powinny wypijać więcej niż dwa kubki mleka z gałką muszkatołową na dobę.


Prosty napój o cennych adekwatnościach


Mleko muszkatołowe to ciepły i orzeźwiający napój na noc, który może pomóc w zasypianiu, leczeniu bezsenności i zapewnieniu poczucia spokoju. Gałka muszkatołowa ma wiele innych adekwatności, a także wspomaga zdrowie serca i zapobiega chorobom przewlekłym. Należy jednak trzymać się zalecanej dawki gałki muszkatołowej, ponieważ zatrucie nią może być niebezpieczne.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału