Pomidory z Biedronki pod lupą. Co wykazały testy i czy jest się czego obawiać?

pacjenci.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: pomidory z biedronki - badania


Fundacja Pro-Test właśnie sprawdziła, jak naprawdę dojrzewają pomidory malinowe sprzedawane w sześciu popularnych sieciach. Wyniki stawiają pod znakiem zapytania „naturalność” pomidorów z Biedronki. Jakie substancje wykryto w pomidorach z popularnego dyskontu i czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Najwyższe stężenie etefonu – 1,2 mg/kg – znaleziono w pomidorach z Biedronki, ale to wciąż poniżej dopuszczalnego limitu 2 mg/kgW żadnej próbce nie wykryto glifosatu, herbicydu klasyfikowanego przez IARC jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi” Biedronka podkreśla, iż w 2025 r. zleciła ponad 6 tys. badań świeżych warzyw i owoców, a wyniki pro-testu „mieszczą się w normie”
Idź do oryginalnego materiału