Zupę pomidorową z dodatkiem soczewicy można ugotować na bulionie lub mięsnym wywarze, ale doskonale smakuje również przygotowana z samych warzyw. Czerwona soczewica ma delikatny, lekko słodkawy smak doskonale komponujący się z pomidorami, które stanowią główny składnik zupy. Ważne jest, iż przed ugotowaniem nie trzeba jej wcześniej moczyć w wodzie. Przed włożeniem do garnka należy natomiast przepłukać ją pod bieżącą wodą. Gotuje się ok.10-15 minut.
Zupę z czerwoną soczewicą można doprawić tradycyjnie, wtedy smakiem przypomina tradycyjną pomidorówkę lub poeksperymentować z przyprawami, które nadają jej bardziej oryginalnego, orientalnego smaku. Wystarczy dodać do niej szczyptę kurkumy, chilli cayenne i starty świeży imbir.
Źródła:
Świetlikowska K., Kazimierczak R., & Wasiak-Zys G. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008
Odżywianie WPROST.pl