Pomaga schudnąć, wspiera serce i jelita. W Polsce niesłusznie niedoceniany

zdrowie.interia.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Mają piękny kolor i interesujący smak - bakłażany podbijają polskie stoły w okresie grillowym. Warto sięgać po nie przez cały rok, bo wspierają zdrowie serca i dostarczają dużo błonnika. Na tym nie koniec - według naukowców bakłażany mają o wiele więcej cennych substancji, które warto włączyć do codziennej diety. Co kryje w sobie oberżyna? Wyjaśniamy.


Bakłażan - równie smaczny jak wartościowy


Choć znajdziemy go na dziale z warzywami, to bakłażan biologicznie zalicza się do owoców. Najbardziej znane w Polsce są te w kolorze oberżyny, ale odmian jest kilka - od zielonych i czerwonych po czarne. Wszystkie niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.
100 gramów bakłażana to:


Kalorie: 25 kcal, Białko: 0,98 g, Tłuszcz: 0,18 g, Węglowodany: 5,88 g w tym cukry proste: 3,53 g, Błonnik pokarmowy: 3,0 g,Woda: 92,3 g,
Witaminy (na 100 g):Reklama
Witamina C: 2,2 mg,Tiamina (B1): 0,039 mg,Ryboflawina (B2): 0,037 mg,Niacyna (B3): 0,649 mg,Witamina B6: 0,084 mg,Kwas foliowy (B9): 22 µg,Witamina A: 23 IU,Witamina E: 0,30 mg,Witamina K: 3,5 µg.
Składniki mineralne (na 100 g):
Potas: 229 mg,Fosfor: 24 mg,Magnez: 14 mg, Wapń: 9 mg, Żelazo: 0,23 mg,Sód: 2 mg,Cynk: 0,16 mg.
Bakłażan wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i składników mineralnych przy niskiej kaloryczności. Jak taka kombinacja wpływa na ludzki organizm?


Bakłażan w walce ze stresem oksydacyjnym


Wyjątkowym składnikiem bakłażana jest nasunina - silny przeciwutleniacz obecny w skórce, który chroni komórki mózgu przed stresem oksydacyjnym i wspiera zdrowie układu nerwowego. Intensywny kolor skórki świadczy o wysokiej zawartości antocyjanów. To nie tylko barwniki, ale przede wszystkim niezwykle potężne przeciwutleniacze. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym - ich spożywanie to dobra profilaktyka przeciwnowotworowa.


Wsparcie dla serca


Antyoksydanty zawarte w bakłażanie chronią komórki przed uszkodzeniami. Jest to szczególnie ważne w kontekście bezpieczeństwa naczyń krwionośnych. Warto tu również wspomnieć o flawonoidach, które pomagają utrzymać ich elastyczność.
Na tym nie koniec - bakłażan zawiera bardzo dużo potasu. Ten pierwiastek bardzo wydajnie przeciwdziała działaniu sodu, który jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego. Ponadto, niektóre związki obecne w bakłażanie mogą wykazywać działanie podobne do inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACE), co przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.
Dla zdrowia serca bardzo istotne są poziomy cholesterolu. Bakłażan zawiera chlorogenowy kwas fenolowy, który wykazuje zdolność do obniżania poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), znanych jako "zły" cholesterol. Wysoki poziom LDL jest czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo, błonnik obecny w bakłażanie wiąże kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym, co może prowadzić do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi.


Bakłażan a poziom cukru i utrzymanie prawidłowej wagi


Bakłażan dostarcza dużo błonnika, który przechodzi przez przewód pokarmowy w dużej mierze niestrawiony. Błonnik spowalnia tempo trawienia i wchłaniania cukru w organizmie, co pomaga unikać nagłych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi. Dzięki niskiej wartości indeksu glikemicznego (IG) bakłażany nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Dlatego znajdują się na liście produktów zalecanych w diecie dla cukrzyków.


Dodatkowo, badania sugerują, iż zawarte w bakłażanie polifenole mogą ograniczać wchłanianie glukozy w jelitach oraz stymulować wydzielanie insuliny. Oba te mechanizmy wspierają utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi i są korzystne w profilaktyce oraz leczeniu cukrzycy typu 2.
Powiązanie pomiędzy zaburzeniami metabolicznymi na tle metabolizmu glukozy a problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała są bardzo silne. jeżeli zmagasz się z takimi problemami, bakłażan powinien na stałe zagościć na twoim stole. Dzięki temu, iż ma mało kalorii i dużo objętości (ze względu na wysoką zawartość wody), bakłażany pomagają zwiększyć objętość posiłku bez zwiększania jego kaloryczności - co jest istotnym elementem w dietach redukcyjnych.


Potencjalne działanie przeciwnowotworowe


Bakłażany zawierają solasodynowe glikozydy rhamnozylowe (SRG), takie jak solamargina i solasonina, które wykazują selektywną cytotoksyczność wobec komórek nowotworowych. Badania in vitro i in vivo sugerują, iż SRG mogą indukować apoptozę i nekrozę w komórkach nowotworowych, jednocześnie oszczędzając zdrowe komórki. Mechanizm ten opiera się na wiązaniu SRG z receptorami rhamnozowymi, które są nadmiernie eksprymowane na powierzchni komórek nowotworowych. Ekstrakty z bakłażana wykazały zdolność do ochrony przed uszkodzeniami DNA w badaniach laboratoryjnych, co sugeruje ich potencjalną rolę w prewencji nowotworowej.
Źródła:Nasunin, a new player in the field of osteoblast protection against oxidative stress [do.i.: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464616300275]Effects of Polyphenols on Glucose-Induced Metabolic Changes in Healthy Human Subjects and on Glucose Transporters [do.i.: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202101113]Solasodine inhibits human colorectal cancer cells through suppression of the AKT/glycogen synthase kinase‐3β/β‐catenin pathway [do.i.: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5666038/]National Cancer Institute [do.i. https://progressreport.cancer.gov/prevention/diet_alcohol/fruit_vegetable]https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169228/nutrients
CZYTAJ TAKŻE:
Francuska pietruszka działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Pij, a zbijesz też ciśnienie
W Azji dodają do zup. Zwalczają bakterie i grzyby, wspomagają trawienie
Tani, a "potężny" dodatek. Zbija cukier, pomaga przy anemii i osteoporozie
Idź do oryginalnego materiału