Policzki wołowe – niedoceniane, smaczne mięso. Przepis na obiad

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Duszone policzki wołowe Źródło: Odżywianie WPROST.pl / M.Witkowska


Policzki wołowe to mięso, które rzadko przyrządzamy w domu, choć jest bogate w składniki odżywcze i szczególnie cenne dla osób mających problemy z niedoborem żelaza. Smakują doskonale.


Policzki wołowe to mięso z krowich mięśni policzkowych. Przez rzeźników ten rodzaj mięsa zaliczany jest do tzw. piątej ćwiartki, czyli części uważanych, często niesłusznie, za mniej szlachetne podobnie jak ogon czy podroby. Przez długi czas policzki wołowe nie były popularne, jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat wróciły do łask głównie dzięki znanym szefom kuchni. Choć chętnie zamawiamy policzki wołowe w restauracjach, w domu często boimy się przyrządzać to mięso, bo uważamy, iż jest to trudne, ale jak powiedział sławny brytyjski szef kuchni Gordon Ramsay: „wystarczy dać im trochę miłości, a za każdym razem wyjdą jak marzenie”.


Źródła: bbcgoodfood.com, truorganicbeef.com, Odżywianie.WPROST.pl
Idź do oryginalnego materiału