Połączyłam ze sobą 2 składniki i genialny sos. Zielona i dietetyczna surówka była gotowa w 10 minut

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Krojenie awokado Źródło: freepik/ autor: stockking


W trakcie odchudzania sałatki mogą stanowić smaczną i sycącą alternatywę dla cięższych posiłków. Co więcej, można je zrobić w błyskawicznym tempie. Koniecznie wypróbujcie przepis na zieloną i dietetyczną surówkę, w której się zakochacie.


Sałatki są doskonałym wyborem podczas diety odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i minerały. Dodając różnorodne warzywa liściaste, na przykład szpinak, rukolę czy sałatę można dostarczyć organizmowi ważnych składników odżywczych. Podobnie w przypadku innych warzyw. Trzeba jednak unikać dodatków wysokokalorycznych, takich jak niektóre dressingi czy duża ilość sera. Zamiast tego, warto używać sosów na bazie octu balsamicznego, cytryny czy jogurtu naturalnego.


Jak zrobić błyskawiczną, dietetyczną surówkę?


Jeśli klasyczne surówki i sałatki już wam się znudziły – postawcie na małą odmianę. Taka zielona surówka będzie wspaniale smakować „solo”, ale idealnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Przygotujecie ją naprawdę w ekspresowym tempie z zaledwie dwóch składników i szalenie aromatycznego sosu. Sprawdzi się idealnie, gdy nie macie czasu w robienie bardziej „wymyślnych” i czasochłonnych sałatek.
Idź do oryginalnego materiału