Polacy rzadko jedzą miłosną gruszkę. Sprawdza się na diecie i jako produkt dla serca

zdrowie.interia.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Jest rzadziej wybierany od cukinii, a szkoda. Dobrze smakuje (tak, wcale nie musi być gorzki), a do tego jest warzywem niskokalorycznym i zawierającym składniki, które pozytywnie wpływają m.in. na zdrowie serca i stan kości. Co takiego ma w sobie bakłażan? Dlaczego warto znaleźć dla niego miejsce na talerzu? Sprawdźmy.


Bakłażan - co to takiego?


Bakłażan, inaczej psianka podłużna, oberżyna czy gruszka miłosna, choć znany nam jest jako warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest owocem - ogromną jagodą. Najczęściej ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt, który może sugerować pokrewieństwo z cukinią. W rzeczywistości należy on do rodziny psiankowatych (tej samej co pomidor, papryka czy ziemniaki), a cukinia do rodziny dyniowatych. Do Europy zawędrował z Azji. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, ale znalazł też licznych zwolenników w innych kuchniach świata. Można go gotować, piec, smażyć, grillować, faszerować. Nie można go spożywać na surowo ze względu na obecność glikoalkaloidów.Reklama


Witaminy i minerały w bakłażanie


Bakłażan w większości składa się z wody (ok. 90 proc.) i jest niskokaloryczny, dlatego może stanowić wartościowy element diety redukcyjnej. 100 g to ok. 25 kcal. Ale ważna uwaga - miąższ bakłażana wchłania spore ilości tłuszczu.


Bakłażan jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Dostarcza m.in. witaminy C, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy K, potasu, fosforu, magnezu, manganu i wapnia. Ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny.


Bakłażan - adekwatności


Bakłażan dostarcza przeciwutleniaczy, tak istotnych, bo neutralizujących negatywne działanie wolnych rodników. Jest szczególnie bogaty w antocyjany (to one są odpowiedzialne za jego żywy kolor). Barwniki z grupy flawonoidów wykazują silnie działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.
Badania sugerują iż włączenie bakłażana do diety może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów, a ma to wynikać z obecności błonnika i wspomnianych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniaczem wpływającym pozytywnie na poziom cholesterolu jest m.in. kwas chlorogenowy, który działa również przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Błonnik ma też korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Co jeszcze istotne, związki obecne w bakłażanie obniżają ciśnienie. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, iż ekstrakty z bakłażanów redukowały skutki zawału mięśnia sercowego.


Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma mało kalorii, dlatego jest polecany osobom na diecie. Można go z powodzeniem stosować jako zamiennik bardziej kalorycznych opcji w wielu różnych przepisach.
Składniki takie jak potas, wapń i witamina K czynią bakłażan doskonałym dodatkiem dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Za sprawą argininy jest uważany za afrodyzjak.


Bakłażan - przeciwwskazania


Choć bakłażan to wiele dobrego, na niektóre osoby może wpływać niekorzystnie. Przede wszystkim na jego spożycie muszą uważać osoby, które mają alergię. U osoby uczulonej na bakłażany mogą wystąpić m.in. takie objawy jak świąd warg, pieczenie jamy ustnej, języka, obrzęk gardła czy wysypka. Osoby z chorobami układu pokarmowego muszą pamiętać o tym, iż bakłażan jest ciężkostrawny i zawiera sporo błonnika, co może wpłynąć na zaostrzenie objawów.


Dietetycy podkreślają, by pamiętać o poddawaniu bakłażanów obróbce termicznej przed spożyciem. Wszystko po to, by zneutralizować toksyczne działanie glikoalkaloidów.


Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?


Bakłażan ma lekko gorzkawy posmak, który bywa wyczuwalny w daniu, ale można się go gwałtownie pozbyć. W celu wyeliminowania nieprzyjemnych nut smakowych wystarczy pokroić warzywo na plastry bądź krążki, posypać je z dwóch stron solą, a potem odstawić na ok. pół godziny, by puściło sok. Potem bakłażany należy opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym (niektórzy pomijają płukanie i tylko lekko wycierają plastry).
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału