Polacy nie dodają tego do placków ziemniaczanych. Makłowicz udowadnia, iż popełniają błąd

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: Freepik/senivpetro


Chrupiące i cudownie miękkie w środku. Takie są placki ziemniaczane według przepisu Roberta Makłowicza. A wszystko to zasługa jednego nieoczywistego składnika. jeżeli raz wypróbujesz tej receptury, prawdopodobnie nigdy więcej nie sięgniesz do innej.


Robert Makłowicz to twórca wielu programów kulinarnych. Dał się poznać przede wszystkim jako podróżnik, który odkrywa przed widzami tajniki kuchni z różnych stron świata. Pokazuje nie tylko jak gotować, ale też inspiruje Polaków do poznawania nowych smaków i zapomnianych produktów. Jeden z jego przepisów może zrewolucjonizować twoje myślenie o plackach ziemniaczanych i zmienić sposób, w jaki je przygotowujesz. Pójście tropem znanego kucharza popłaca, bo palcki wręcz rozpływają się w ustach. Sprawdź, w czym tkwi ich sekret.


Jak zrobić placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza?


Robert Makłowicz dodaje do masy na placki ziemniaczane pewien nieoczywisty składnik, który zwykle wykorzystuje się przy robieniu innych smakołyków. Chodzi o zaczyn drożdżowy. Dzięki niemu danie zyskuje lżejszą i bardziej puszystą konsystencję. Co ciekawe, znany kucharz wykorzystuje jeszcze jeden interesujący trik, by nadać swoim plackom większej delikatności. Przelewa ziemniaki mlekiem.


Najbardziej pracochłonnym etapem przygotowań dania jest szykowanie ziemniaków. Trzeba je obrać ze skórki, oczyścić, a potem zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej wykorzystać warzywa o dużej zawartości skrobi. Dobrze sprawdzą się odmiany, takie jak na przykład Gracja, Tajfun, Ibis czy Bryza.
Idź do oryginalnego materiału