Syrop z cebuli to domowy specyfik, który od pokoleń stosowany jest w leczeniu przeziębienia. Pamiętam, jak moja babcia robiła mi go jesienią, gdy pierwsze chłodniejsze dni wiązały się z pojawieniem u mnie kaszlu i bólu gardła. Choć nie lubiłam smaku mikstury, stawiała mnie prędko na nogi.
Syrop z cebuli jest wyjątkowo skuteczny
Choć ten domowy środek na przeziębienie nie dla wszystkich będzie apetyczny, jego adekwatności lecznicze są nieocenione. W cebuli zawarte są substancje czynne wykazujące działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Skorzystanie z takiego wsparcia przy wystąpieniu kaszlu – zarówno suchego, jak i mokrego – podrażnienia gardła, chrypki czy kataru będzie bardzo dobrym pomysłem.
Cebula obfituje też w witaminę C, która słynie z działania wzmacniającego odporność. W niepozornym syropie – który kosztuje grosze – kryje się zatem więcej niż w niejednym specjalistycznym leku. Na dodatek zrobienie go jest banalne.
Jak zrobić syrop na przeziębienie?
Receptura na ten syrop jest bardzo prosta. Kroisz obraną cebulę i umieszczać j a w słoiku wraz z cukrem i odrobiną wody. Po kilku godzinach w cieple, składniki zawarte w warzywie przejdą do płynu i będziesz mogła pić cenny wyrób.