Podnosi odporność, wspiera odchudzanie i odmładza. Zobacz, dlaczego jeszcze warto pić herbatę z dzikiej róży?

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Niepozorne czerwone owoce dosłownie naładowane są witaminami i antyoksydantami, przez co pozytywnie wpływają na organizm. Dziką różę najłatwiej jest spożywać pod postacią naparu. Herbata z dzikiej róży charakteryzuje się dobroczynnymi adekwatnościami dla ciała i poprawia samopoczucie. Sprawdź, jakie korzyści daje picie herbaty z dzikiej róży.


adekwatności lecznicze herbaty z dzikiej róży


Dzika róża jest cennym źródłem witaminy C, jej zawartość w owocach rośliny wynosi od 250 do 800 mg/100 g. Dla porównania czarna porzeczka zawiera w granicach 150-300 mg/100 g witaminy C. Dzięki temu herbata z dzikiej róży jest polecana w trakcie infekcji i przeziębienia czy na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo jest bogata w witaminę A, B1, B2, K oraz E.
Ponadto herbata z dzikiej róży jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak związki fenolowe w postaci antocyjanów i kwasów chlorogenowych, przez co skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu spowalnia proces starzenia i pełni funkcję ochronną w patogenezie schorzeń o podłożu wolnorodnikowym, takich jak choroby nowotworowe oraz choroby układu krążenia.Reklama


Na co pomaga herbata z dzikiej róży?


Z uwagi na silne działanie moczopędne, herbata z dzikiej róży jest niezwykle pomocna przy infekcjach dróg moczowych. Ponadto charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i bakteriobójczym, co dodatkowo pomoże zwalczyć infekcję.


Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne dzikiej róży sprawia, iż herbata z jej owoców jest również zalecana w przypadku wszelkiego rodzaju schorzeń stawów. Pomaga złagodzić ból oraz wspomaga regenerację chrząstki po przebytej chorobie.
Herbata z dzikiej róży charakteryzuje się silnymi adekwatnościami przeciwutleniającymi, w związku z czym zapobiega uszkodzeniom wątroby i przywraca odpowiedni poziom enzymów wątrobowych. Jest również pomocna przy zatruciach i problemach z trawieniem, ponieważ działa odtruwająco i żółciopędnie. Dzika róża wykazuje też działanie uspokajające, dzięki czemu pomaga się wyciszyć przed snem oraz złagodzić stres.
Jak się okazuje, owoce dzikiej róży zawierają przeciwutleniacz zwany tilirozydem, który może mieć adekwatności spalające tłuszcz. Jednak dostępne badania ograniczają się jedynie do ekstraktu z dzikiej róży, a nie herbaty.


Jak zrobić herbatę z dzikiej róży?


Dwie łyżeczki suszonych owoców dzikiej róży zalewamy 250 ml gotującej się wody i w celu zaparzenia pozostawiamy pod przykryciem na 8-10 minut. Po tym czasie możemy odcedzić herbatę lub pozostawić owoce w zależności od tego, jaką intensywność smaku chcemy uzyskać. Herbatę z owoców dzikiej róży możemy pić choćby 2-3 razy dziennie.
W aptekach lub sklepach zielarskich kupimy gotową herbatę z owoców dzikiej róży. Możemy również przygotować ją samodzielnie. Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku z krzewów oddalonych od ruchliwych ulic. Wybierajmy te zdrowe i dojrzałe owoce, bez oznak uszkodzenia czy też gnicia.
Powinny mieć intensywnie czerwony kolor i być lekko miękkie. Po umyciu owoców dzikiej róży kroimy je na pół i pozbywamy się pestek (wpływają na gorzki smak herbaty). Możemy wysuszyć je w suszarce do grzybów, w piekarniku (temp. 50°C przez 4-6 h) lub układając je na papierze w ciepłym i przewiewnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu.


Herbata z dzikiej róży – przeciwwskazania


Herbaty z dzikiej róży nie powinny pić osoby uczulone na rośliny z rodziny różowatych. Ponadto przez dużą zawartość witaminy C, herbata ta nie jest zalecana dla osób mających problem z kamieniami nerkowymi oraz tych, cierpiących na hemochromatozę czy też niedokrwistość. Osoby leczące się na przewlekłe choroby układu krążenia lub układu trawiennego powinny skonsultować ze swoim lekarzem zalecaną dawkę herbaty z dzikiej róży.
Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań do picia herbaty z dzikiej róży przez kobiety w ciąży. Za sprawą obecności kwasu foliowego, herbata ta jest wręcz polecana dla przyszłych mam. Składnik ten bierze udział w procesie tworzenia się kodu DNA, dzięki czemu wpływa na wzrost i rozwój wszystkich komórek ciała dziecka. Ponadto napar z dzikiej róży jest również bezpieczny w przypadku kobiet karmiących piersią.
CZYTAJ TAKŻE:
Idealny do potraw, a do tego wzmocni odporność. Jak działa "ocet młodości" z pigwy?
Warzywo biedoty syci, wspiera odporność, jest dobre dla wątroby. Jedz też na surowo
Chętnie kupowane przez wegan, ale nie tylko. Kto powinien wybierać jogurty kokosowe?
Idź do oryginalnego materiału