Borówki amerykańskie – wartości odżywcze. Skład pomocny w odchudzaniu
Borówki amerykańskie to owoce chętnie wybierane przez osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Są słodkie i zdrowe, dlatego często stanowią jeden ze składników dietetycznych deserów. Garść owoców dodana do owsianki czy jogurtu może korzystnie wpłynąć na smak przekąski. Często wykonuje się z nich przetwory takie jak dżemy czy konfitury. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w borówkach?Reklama
100 g tych owoców składa się w większości z wody (około 84 g). Ponadto borówki zawierają kilka białka (0,6 g) i tłuszczu (0,31 g). Dodatkowo w owocach znajduje się 14,6 g węglowodanów, w tym 9,36 g cukru oraz około 2,4 g błonnika.
Jakie jeszcze składniki odżywcze znajdziemy w borówkach amerykańskich? Są to między innymi:
witamina C; witamina B6; witamina E; witamina A; kwas foliowy; tiamina; ryboflawina; niacyna; magnez; potas; beta-karoten; taniny; antyocyjany; kwas salicylowy.
Borówka amerykańska dobra przy cukrzycy. Kalorie i indeks glikemiczny
Ile kalorii mają borówki amerykańskie? 100 g owoców zawiera około 57 kcal. Borówki charakteryzują się również średnim indeksem glikemicznym na poziomie 53 IG. Z tego względu mogą sięgać po nie osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność. Znane są również odchudzające adekwatności borówki amerykańskiej.
adekwatności prozdrowotne borówki amerykańskiej. Dobre nie tylko na trawienie
Regularne spożywanie borówki amerykańskiej może przyczynić się do prawidłowej regulacji procesów zachodzących w organizmie, takich jak trawienie czy metabolizm tłuszczów. Jakie adekwatności prozdrowotne wykazuje ten owoc? To między innymi:
działanie antyoksydacyjne – borówki zawierają przeciwutleniacze takie jak antyocyjany, witamina C czy beta-karoten: redukując ilość wolnych rodników wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który może być jedną z przyczyn występowania nowotworów czy chorób układu krążenia; zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę – wpływ na to mają obecne w składzie borówek antyocyjany, dzięki temu owoce w rozsądnych ilościach mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę; wspomaganie pracy żołądka – zawarty w owocach błonnik wspomaga procesy trawienne (m.in. może być pomocny w zapobieganiu biegunce), dodatkowo antyocyjany mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wrzodów żołądka; zmniejszenie ryzyka raka trzustki – kwas salicylowy (lupeol) wykazuje działanie redukujące ryzyko wzrostu komórek nowotworowych w tym narządzie; utrzymanie dobrego wzroku – witamina A zawarta w borówkach obniża ryzyko wystąpienia tak zwanej kurzej ślepoty, prawidłowe widzenie pomaga utrzymać również witamina B2 (ryboflawina); przeciwdziałanie pasożytom – garbniki (taniny) obecne w owocach pomagają w walce z owsikami czy glistami; wsparcie układu odpornościowego – borówki wspomagają prace układu immunologicznego między innymi dzięki witaminie C czy ryboflawinie.
Borówki to prawdziwa witaminowa bomba. Trzeba jedynie pamiętać, by spożywać je z umiarem. Wprawdzie wykazują wiele prozdrowotnych adekwatności, jednak zjedzenie zbyt dużej ilości może się wiązać z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Borówki amerykańskie nie dla wszystkich. Jakie są przeciwwskazania?
Z borówek amerykańskich powinny zrezygnować w szczególności osoby mające alergię na te owoce. W przeciwnym razie ich zjedzenie może poskutkować wystąpieniem nieprzyjemnych objawów, jak na przykład niestrawność, wysypka czy bóle brzucha. Nie jest to produkt także dla osób nietolerujących fruktozy.
Borówki amerykańskie nie są również dopuszczalne w diecie ludzi chorych na nerki czy mających podwyższony poziom potasu. Co więcej, składniki obecne w owocach mogą wchodzić w reakcje z niektórymi lekami (np. buspiron czy flurbiprofen). Również cukrzycy biorący określone leki powinny wcześniej skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia borówek amerykańskich do swojej diety.
CZYTAJ TAKŻE:
Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Ważne przeciwskazania
Posadź obok borówki. Obficie obrodzi, będzie chroniona przed szkodnikami