Podejrzenia Choroby Zalewu Wiślanego – Apel o ostrożność

olsztynnews.com.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Podejrzenia Choroby Zalewu Wiślanego – Apel o ostrożność / fot. Pixabay


W ostatnim czasie na terenie powiatu nowodworskiego odnotowano pięć przypadków podejrzenia tzw. Choroby Zalewu Wiślanego. Osoby hospitalizowane zgłaszały charakterystyczne objawy, w tym silne bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz oznaki niewydolności nerek. Symptomy pojawiły się w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu dużych ilości ryb dennych – głównie węgorza i flądry – pochodzących z połowów w Zalewie Wiślanym.

Na szczęście stan pacjentów nie wymagał dializoterapii, a hospitalizacje były krótkie. Nie doszło również do powikłań. Mimo to, sytuacja została potraktowana z pełną powagą przez odpowiednie służby sanitarne i administracyjne.

Czym jest Choroba Zalewu Wiślanego?

Choroba znana jest od przeszło stu lat, jednak przypadki jej występowania są bardzo rzadkie. Dotychczas nie udało się jednoznacznie zidentyfikować toksyny odpowiedzialnej za występowanie objawów. Wiadomo jednak, iż symptomy zwykle pojawiają się po spożyciu znacznej ilości ryb dennych, a w większości przypadków ustępują samoistnie lub po krótkim leczeniu szpitalnym, głównie nawodnieniu organizmu. Sporadycznie może dojść do ostrej niewydolności nerek, wymagającej specjalistycznej interwencji.

Działania służb i zalecenia

Wojewodowie Pomorski i Warmińsko-Mazurski, we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym, podjęli skoordynowane działania mające na celu zbadanie źródła problemu. Próbki wody z Zalewu Wiślanego zostały pobrane do analizy przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska. Ponadto, ryby – zarówno świeże, jak i mrożone – trafiły do badań w Państwowym Instytucie Weterynarii – PIB w Puławach.

Sytuacja jest stale monitorowana przez Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego oraz Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Wyniki badań wody i toksykologii ryb poznamy w ciągu kilku tygodni.

Apel do mieszkańców i konsumentów ryb

Do czasu uzyskania wyników badań, w trosce o bezpieczeństwo zdrowotne mieszkańców, zaleca się ograniczenie spożycia dużych ilości węgorza i flądry pochodzących z połowów w Zalewie Wiślanym – co najmniej do 31 maja 2025 r.

W przypadku wystąpienia takich objawów jak silne bóle mięśniowe czy ciemne zabarwienie moczu po spożyciu ryb z Zalewu, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Więcej informacji na temat Choroby Zalewu Wiślanego można znaleźć na stronie: https://www.gov.pl/web/wsse-gdansk.

źródło: W-M UW w Olsztynie

Idź do oryginalnego materiału