Placki ziemniaczane z dynią. Przepis na delikatne i chrupiące danie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane z dynią Źródło: Wikimedia Commons


Placki ziemniaczane z dynią smakują wyjątkowo, są delikatne i chrupiące. Dodatek dyni sprawia, iż mają więcej wartości odżywczych. Wypróbuj przepis.


Jeśli chcesz włączyć do jadłospisu dynię, która jest zdrowym warzywem, to dobrym pomysłem jest nie tylko przygotowywanie z niej samodzielnych dań, jak np. zupa z dyni czy purée, ale też dodawanie jej do potraw: mięs, warzyw, sosów, ciast czy placków. Ciekawym pomysłem jest dodanie dyni do placków ziemniaczanych, za którymi wiele osób przepada. Placki ziemniaczane z dynią smakują doskonale, są przyjemnie chrupiące i bardziej delikatne niż te przygotowywane wyłącznie z ziemniaków. Ponadto dają na długo uczucie sytości. Placki z tartych ziemniaków i dyni można podawać z domowym sosem czosnkowym.
Idź do oryginalnego materiału