Placki ziemniaczane po białorusku smakują inaczej. Nie wiedziałam, iż można je tak zrobić

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Draniki Źródło:Azurita / Getty Images


Placki ziemniaczane cieszą się dużą popularnością nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach. Każdy naród ma na nie swój własny sposób. Patent Białorusinów mocno zaskakuje. Poznajcie przepis na draniki.


Draniki to tradycyjna białoruska potrawa. Pod tą obcą brzmiącą nazwą kryją się placki ziemniaczane, ale zupełnie inne niż te, które jemy w Polsce. Nasi sąsiedzi przygotowują je w zupełnie inny sposób. Ich metoda była dla mnie sporym zaskoczeniem. Łączą ziemniaki z jednym popularnym i łatwo dostępnym z składnikiem. Ten duet okazuje się jednak zadziwiająco smaczny. Musicie go spróbować.


Jak zrobić placki ziemniaczane na białoruski sposób?


Sekretnym składnikiem białoruskich placków jest mięso mielone. Umieszcza się je wewnątrz ziemniaczanej masy. Najlepiej sprawdzi się mielona łopatka wieprzowa. Warto sięgnąć po kawałek poprzerastany tłuszczem. To właśnie tłuszcz jest najważniejszym nośnikiem smaku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wybrać chudsze egzemplarze (jeśli takie są wasze upodobania). Pamiętajcie też o odpowiednich ziemniakach. Kupcie odmianę o dużej zawartości skrobi (typu B lub C), na przykład Irga, Bryza, Gracja czy Tajfun. Ważne, by były to stare ziemniaki, ponieważ młode mają w sobie za dużo wody.
Idź do oryginalnego materiału