Placki ziemniaczane, które zrobicie w ciągu 5 minut. Ten trik to mistrzostwo, całkiem odstawiłam tarkę

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: Wikimedia Commons


Większość z nas uwielbia placki ziemniaczane, jednak często prawdziwą udręką okazuje się żmudne tarcie ziemniaków. Zdradzamy, jak tego uniknąć i bardzo przyspieszyć oraz ułatwić sobie pracę.


Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na prosty, szybki, tani i sycący posiłek. Doskonale sprawdzi się jako „danie awaryjne”, gdy wasza lodówka świeci pustkami, a wy sami nie macie dużo czasu w przygotowanie obiadu w ciągu tygodnia. Takie placki ziemniaczane można podawać w najróżniejszych odsłonach – zależnie od dodatków, ich smak może być całkowicie różny. Mamy patent na to, by jeszcze bardziej ułatwić ich przygotowanie. Potrawa będzie gotowa w ciągu kilku minut.


Jak zrobić ekspresowe placki ziemniaczane? Prosty przepis


Placki ziemniaczane są przygotowywane z tartych ziemniaków, które następnie miesza się z jajkiem, mąką, solą i przyprawami, a później smaży na patelni na złocisty kolor. Możecie sprawić jednak, iż danie to będzie gotowe znacznie szybciej niż normalnie. Zamiast ścierać ziemniaki na tarce, co jest pracochłonne i zajmuje naprawdę sporo czasu – wykorzystajcie sprytny patent. Polega on na użyciu blendera. Będzie odpowiedni zarówno ten kielichowy, jak i ręczny. Najpierw umyjcie ziemniaki, obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze cząstki. Zblendujcie je razem z cebulą. W ten sposób powstanie masa, którą musicie delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Dopiero wtedy dodajcie pozostałe składniki, a całość mieszajcie do momentu, aż powstanie gładka masa.
Idź do oryginalnego materiału