Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na prosty, szybki, tani i sycący posiłek. Doskonale sprawdzi się jako „danie awaryjne”, gdy wasza lodówka świeci pustkami, a wy sami nie macie dużo czasu w przygotowanie obiadu w ciągu tygodnia. Takie placki ziemniaczane można podawać w najróżniejszych odsłonach – zależnie od dodatków, ich smak może być całkowicie różny. Mamy patent na to, by jeszcze bardziej ułatwić ich przygotowanie. Potrawa będzie gotowa w ciągu kilku minut.
Jak zrobić ekspresowe placki ziemniaczane? Prosty przepis
Placki ziemniaczane są przygotowywane z tartych ziemniaków, które następnie miesza się z jajkiem, mąką, solą i przyprawami, a później smaży na patelni na złocisty kolor. Możecie sprawić jednak, iż danie to będzie gotowe znacznie szybciej niż normalnie. Zamiast ścierać ziemniaki na tarce, co jest pracochłonne i zajmuje naprawdę sporo czasu – wykorzystajcie sprytny patent. Polega on na użyciu blendera. Będzie odpowiedni zarówno ten kielichowy, jak i ręczny. Najpierw umyjcie ziemniaki, obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze cząstki. Zblendujcie je razem z cebulą. W ten sposób powstanie masa, którą musicie delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Dopiero wtedy dodajcie pozostałe składniki, a całość mieszajcie do momentu, aż powstanie gładka masa.