Placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Wystarczy, iż dodacie ten składnik

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: Wikimedia Commons


Placki ziemniaczane to pomysł na szybki i prosty obiad. W tej wersji możecie przygotować to danie nawet, gdy wasza lodówka jest prawie pusta. Sprawdźcie, jak to zrobić.


Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Są bardzo smaczne, robi się je w dość krótkim czasie, a do tego to patent na „oszczędny obiad”. Tę potrawę możecie też przygotować w kilku wersjach. jeżeli macie mało czasu – zróbcie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków, w ten sposób unikniecie czynności, której większość z nas bardzo nie lubi. Nie musicie też smażyć ich na patelni ani piec w piekarniku – wystarczy, iż przygotujecie placki ziemniaczane w opiekaczu do tostów.


Placki ziemniaczane bez mąki i jajek


Jednymi z podstawowych składników podczas robienia placków ziemniaczanych według klasycznej receptury są mąka i jajka. Możecie jednak wykorzystać patent, za pomocą którego wcale nie będziecie musieli dodawać ich do tej potrawy. Sposób ten będzie idealny dla osób, które na przykład nie zdążyły zrobić zakupów. Idealnie sprawdzi się też w przypadku tych, którzy są na specjalnej diecie eliminującej któryś z tych produktów – wcale nie trzeba wtedy rezygnować z cieszenia się smakiem placków ziemniaczanych.


Choć trudno jest nam sobie wyobrazić przyrządzenie placków ziemniaczanych bez użycia mąki i jajek, to okazuje się, iż jest to całkowicie możliwe. Zamiast tych składników należy dodać siemię lniane. Ziarenka pęcznieją pod wpływem wody, a przez to zwiększają swoją objętość. Dzięki temu ziemniaczana masa będzie zwarta i nie rozpadnie się podczas smażenia.
Idź do oryginalnego materiału