Pili codziennie i bez żadnego limitu. Oto co lekarze zauważyli po roku

kobieta.gazeta.pl 9 godzin temu
Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Japońscy naukowcy sprawdzili to w badaniu, które trwało rok i objęło setki osób. Wyniki pokazują, iż regularne picie tego napoju może obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. To nie koniec.
Jakie korzyści dla zdrowia ma sok pomidorowy? To pytanie zadali sobie japońscy badacze. Wynikami naukowcy podzielili się w 2019 roku na łamach "Food Science & Nutrition". Okazało się, iż picie niesolonego soku pomidorowego obniżyło ciśnienie krwi i poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL - tzw. złego cholesterolu).


REKLAMA


Zobacz wideo


Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Przebadali 481 osób
Przez rok 184 mężczyzn i 297 kobiet w różnym wieku (od 20 do 74 roku życia, średni wiek wynosił ok. 57 lat) z Kuriyamy w japońskiej prefekturze Hokkaido piło sok pomidorowy w dowolnych ilościach. Przed rozpoczęciem badania i po jego zakończeniu przebadano uczestników pod kątem markerów ryzyka sercowo-naczyniowego (ciśnienia, profilu lipidowego w surowicy i tolerancji glukozy). Pod koniec "eksperymentu" ciśnienie krwi u 94 uczestników z nieleczonym stanem przednadciśnieniowym lub nadciśnieniem tętniczym znacznie spadło:


ciśnienie skurczowe średnio z 141,2 do 137,0 mmHg,
ciśnienie rozkurczowe średnio z 83,3 do 80,9 mmHg.


Poziom cholesterolu LDL u 125 uczestników z wysokim poziomem cholesterolu obniżył się ze średniej wartości 155,0 do 149,9 mg/dl. Korzyści zaobserwowano zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w różnych grupach wiekowych.
Obecne badania wykazały, iż spożywanie niesolonego soku pomidorowego może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia skurczowego i rozkurczowego
- czytamy w podsumowaniu.


Sok pomidorowyFot. Jana Milin/ iStock


Na co dobry jest sok pomidorowy? Nie tylko na serce
Zarówno pomidory, jak i ich przetwory, w tym sok pomidorowy, mają korzystny wpływ na zdrowie, przede wszystkim dzięki zawartości likopenu, który ma silne działanie przeciwutleniające. Hamuje też i utlenia LDL, lipoproteinę o niskiej gęstości, potocznie nazywaną "złym cholesterolem". Jej nadmiar może prowadzić do tworzenia się blaszki miażdżycowej, zwiększa też ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Likopen zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, redukuje stres oksydacyjny, działa przeciwzapalnie, neutralizuje wolne rodniki, pozytywnie wpływa na skórę i kości. Może mieć też korzystny wpływ na wątrobę. Pomidory, przeciery i soki są też bogatym źródłem potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz z grupy B.
Idź do oryginalnego materiału