Pikle z buraków ożywią każde danie. Przepis na zdrową marynatę

zdrowie.wprost.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Pikle z buraków Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Pikle z buraków to dobry sposób na to, żeby smaki jesieni zachować na dłużej. Warto przyrządzić je w sezonie, kiedy buraki są najlepsze. Zrób pikle według naszego przepisu.


Wczesna jesień to idealny moment na przyrządzenie pikli z buraków. W tym okresie warzywa korzeniowe są najświeższe i najsmaczniejsze, więc warto z tego skorzystać. Przyrządzenie pikli z buraków jest naprawdę proste. Buraki są warzywem cenionym przez najlepszych szefów kuchni, pikle dodadzą charakteru choćby zwykłej nudnej kanapce. Są też doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych. Pobudzą też trawienie.


Co to są pikle?


Pikle, w odróżnieniu od warzyw kiszonych, przyrządza się poprzez dodanie do warzyw zalewy z octowej. Służy to nie tylko nadaniu smaku, ale przede wszystkim konserwacji warzyw. Ocet, ze względu na swe antybakteryjne działanie, stosowany jest do przechowywania żywności. Dawniej dodawany był choćby do wody, aby ta była zdatna do picia. W przypadku zalewy do pikli należy uważać, aby octu nie dodać za dużo, aby pikle nie były za kwaśne, ale też nie za mało, aby warzywa się nie zepsuły. Ważna jest kwasowość octu. Zwykły ocet spirytusowy ma ją na poziomie 10 procent, zaś octy winne czy jabłkowe na poziomie 6 procent. Te ostatnie są najbardziej polecane do pikli ze względu na swoje prozdrowotne adekwatności i bogaty smak.


Wskazówki do przepisu na łatwe pikle z buraków


W naszym przepisie możesz użyć octu winnego lub jabłkowego, w zależności od tego, jaki masz w domu i jaki smak bardziej ci odpowiada. Mieszanka przypraw jest również zależna od twoich upodobać. Na pewno do pikli trzeba dodać czosnek i liść laurowy, gdyż doskonale pasują do buraków, opcjonalnie można dodać też kilka ziarenek gorczycy oraz pieprzu. Warto spróbować.


Źródła:


medicalnewstoday.com,


pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Idź do oryginalnego materiału