Pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Dietetyk ostrzega i apeluje o umiar. Chodzi o jeden składnik

kobieta.gazeta.pl 4 tygodni temu
Zdjęcie: Fot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl


Czy woda z kiszonek jest zdrowa? To pytanie, które często zadają sobie osoby dbające o prawidłową dietę. Napój jest cenny ze względu na zawartość witamin i minerałów, jednak istnieją również pewne ograniczenia, o których informuje dietetyk.
Kiszonki to jedne z najpopularniejszych dodatków do polskich potraw. Wiele osób chętnie sięga także po kiszoną wodę, uznając ją za zdrowy napój. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek podzielił się spostrzeżeniami na temat korzyści i ryzyka związanego z piciem tego soku. Okazuje się, iż spożywanie go bez ograniczeń nie jest wcale tak zdrowe, jak się wydaje.

REKLAMA







Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone



Czy woda z kiszonek jest zdrowa? adekwatności i witaminy
Woda po kiszonkach jest cenna ze względu na zawartość witamin i minerałów, takich jak C, K, E, A oraz te z grupy B. Ma również magnez, fosfor oraz potas. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, wspiera rozwój dobrych bakterii w jelitach, co poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Działa też jako naturalny izotonik, nawadniając organizm i przywracając równowagę elektrolitową po wysiłku fizycznym. Dodatkowo wspomoże naturalną barierę przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za starzenie się skóry. Z kolei obecność witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i łagodzi bóle głowy.


Kto nie może pić wody z ogórków kiszonych? Ryzyko zdrowotne związane z nadmiarem soli
Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek na filmiku opublikowanym na mediach społecznościowych, zwraca uwagę na ryzyko związane z nadmiarem soli w tym produkcie. Może prowadzić do podwyższenia ciśnienia oraz obciążenia nerek. Osoby cierpiące na choroby serca, nadciśnienie, powinny ograniczyć spożycie tego napoju. - Jest to składnik, który w nadmiarze może prowadzić do zwiększonego ciśnienia tętniczego krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar mózgu czy zawał serca. Ten składnik działa również źle na nerki i powoduje zatrzymywanie wody w organizmie - mówi w materiale.



Woda z ogórków kiszonych. Ile pić, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi?
Optymalna ilość, która pozwala cieszyć się korzyściami zdrowotnymi bez ryzyka nadmiernego spożycia sodu, to około 100-150 ml dziennie. Pamiętajmy, iż zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczące przyjmowania soli wynoszą nie więcej niż 5 gramów dziennie, co odpowiada jednej łyżeczce. Dlatego, aby utrzymać zdrową dietę i unikać problemów związanych z nadmiarem tego składnika, warto spożywać ten napój z umiarem. Czy uważasz, iż woda z kiszonek ma korzystny wpływ na zdrowie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału