Styl życia i dieta a ryzyko nowotworu jelita
Najnowsze badania opublikowano w magazynie Nature Communications i wskazują one, iż regularne spożywanie mleka może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
"Odkryto, iż wapń ma podobny efekt ochronny zarówno w produktach mlecznych, jak i niemlecznych " - powiedziała dr Keren Papier, starsza epidemiolog żywieniowa na Uniwersytecie Oksfordzkim, która kierowała badaniami. Dodała również, iż nie są znane efekty po przyjmowaniu wapnia w postaci suplementów diety.
Największe badania, jakie do tej pory przeprowadzono nad związkiem między dietą, a nowotworem jelita grubego, zostało przeprowadzone na ponad 540 tys. kobiet w Wielkiej Brytanii. Reklama
Badanie to, The Million Women Study, stało się największym badaniem nad zdrowiem kobiet, a jego początek miał miejsce w 1996 roku.
W ramach The Million Women Study badano kobiety pod kątem diety, stylu życia, danych demograficznych. Badania odbywały się średnio co trzy do pięciu lat, przez okres 16 lat.
W trakcie badań oceniano aż 97 czynników dietetycznych. Brano pod uwagę m.in. spożywanie czerwonego mięsa oraz nabiału.
Pod koniec badania około 12 tys. kobiet miało potwierdzoną diagnozę raka jelita grubego.
W nowym badaniu próbowano ujawnić związek przyczynowo-skutkowy przez połączenie danych z kwestionariusza z wariantami genetycznymi. Metodę nazwano Mendelian Randomization i skupiono się w niej na produktach mlecznych.
Wapń chroni przed nowotworem jelita grubego
W trakcie prowadzonych badań odkryto, iż dzienne spożycie 300 mg wapnia zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego aż o 17 proc.
To dawka, która znajduje się w jednej szklance mleka, w 50 g sera edamskiego czy w 100 g sardynek.
"Uważamy, iż wapń może chronić przed rakiem jelita grubego, wiążąc się z kwasami żółciowymi i wolnymi kwasami tłuszczowymi w jelicie grubym, co pomaga zmniejszyć ich potencjał rakotwórczy" - powiedziała Papier.
Kwasy z wątroby zwiększają ryzyko choroby
Produkowane przez wątrobę kwasy żółciowe magazynowane są w pęcherzyku. Odpowiadają one za trawienie tłuszczów, jednak ich nadmiar może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka powstania komórek nowotworowych.
Wapń zmniejsza dostępność kwasów wątrobowych w przewodzie pokarmowym, w którym bakterie przekształcają pierwotne kwasy żółciowe w wtórne, które wpływają na rozwój raka jelita grubego. Wiązanie ich przez wapń może zmniejszyć to ryzyko.
Profilaktyka raka jelita grubego. Wapń to nie wszystko
Wiele badań prowadzonych nad nowotworem jelita grubego wykazało, iż aby zmniejszyć ryzyko choroby, należy uwzględnić wszystkie czynniki związane z tą chorobą.
"Chociaż wapń odgrywa rolę ochronną, skupienie się wyłącznie na zwiększeniu spożycia wapnia bez uwzględnienia innych czynników dietetycznych i stylu życia może nie wystarczyć, aby znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u danej osoby" - powiedziała Veronika Fedirko, molekularna epidemiolog raka w University of Texas MD Anderson Cancer Center.
Aby uchronić się przed zmianami nowotworowymi, należy stosować zdrową i zbilansowaną dietę, ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i alkoholu, a także zadbać o regularną aktywność fizyczną.
Pierwsze objawy raka jelita grubego. Co powinno niepokoić?
Rak jelita grubego może rozwijać się bezobjawowo przez wiele miesięcy, co utrudnia jego wczesne wykrycie.
W miarę postępu choroby mogą pojawiać się pewne objawy, na które należy zwrócić uwagę i niezwłocznie udać się do lekarza.
Pierwsze objawy raka jelita grubego to:
zmiany w rytmie wypróżnień (biegunki naprzemienne z zaparciami), widoczna krew w stolcu, bóle brzucha, utrata masy ciała bez przyczyny, osłabienie, nudności, wymioty, uczucie "zablokowania" jelit, niedrożność przewodu pokarmowego.
Źródła:
Nature Comunications https://www.nature.com/articles/s41467-024-55219-5https://www.health.com/calcium-milk-reduce-colorectal-cancer-risk-study-8775974
CZYTAJ TAKŻE: