Pij dla zdrowia wątroby, serca i jelit. Nie ma kofeiny, za to pełno w niej witamin i minerałów

zdrowie.interia.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnej kawy i coraz więcej osób wybiera tę bez kofeiny. Na popularności zyskuje kawa z cykorii czy kawa zbożowa. Jednym z nietypowych gatunków kaw jest kawa z mniszka lekarskiego. Można ją kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, a regularne picie takiego napoju niesie szereg korzyści zdrowotnych, ponieważ zawiera on cenne witaminy i minerały. Dlaczego jeszcze warto pić kawę z mniszka lekarskiego?


Mniszek lekarski - niepozorny chwast o adekwatnościach zdrowotnych


Mniszek lekarski to popularny chwast, który zyskuje na popularności zarówno w kuchni jak i domowej apteczce. Mniszek lekarski porasta łąki, trawniki, pojawia się w ogrodach a dostęp do niego jest niezwykle łatwy. To roślina o żółtych kwiatach, często nazywana dmuchawcem i mylnie nazywana mleczem. Od dawna wiadomo, iż zarówno kwiaty, jak i liście i korzenie są jadalne i wykorzystywane do sałatek, na kanapki, ale także do przygotowywania zdrowotnych naparów.
Na popularności zyskuje także kawa przygotowana na bazie korzeni tej rośliny.


Kawa z mniszka lekarskiego bogata w witaminy i minerały


Kawa z mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych składników odżywczych. To właśnie one sprawiają, iż jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej kawy z kofeiną. Reklama
Kawa z mniszka bogata jest w:
witaminę A - wspomaga zdrowie skóry, wzroku oraz działa jako silny przeciwutleniacz.witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) - korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają metabolizm i wspomagają zdrowie skóry,witaminę K - wspomaga krzepliwość krwi oraz zdrowie kości,witaminę C - ma adekwatności wzmacniające odporność i działa przeciwzapalnie,żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i zapobiegania anemii.potas - wspiera pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi,magnez - działa relaksująco na mięśnie i układ nerwowy,
Dzięki tak bogatemu składowi witamin i minerałów kawa z mniszka lekarskiego to naturalny sposób na wspieranie organizmu w codziennej walce z infekcjami, stresem czy zmniejszającym się poziomem energii.


Korzyści zdrowotne kawy z mniszka lekarskiego


Kawa z mniszka lekarskiego nie tylko cieszy podniebienie, ale ma także liczne korzyści zdrowotne.
Regularne picie kawy z mniszka wspomaga trawienie. Mniszek lekarski wspiera pracę układu trawiennego, ma adekwatności żółciopędne, a co za tym idzie - ułatwia procesy trawienia i funkcjonowanie wątroby. Picie kawy z mniszka może poprawić perystaltykę jelit i zmniejszyć dolegliwości związane z zaparciami.
Kawa z mniszka może odgrywać istotną rolę w procesie detoksykacji organizmu. adekwatności moczopędne mniszka lekarskiego pomagają usunąć toksyny wraz z moczem. Wspomaga także oczyszczanie nerek oraz wątroby z zalegających metabolitów.
Kawa z mniszka polecana jest osobom, które często chorują. Roślina ta wzmacnia odporność, bowiem mniszek lekarski jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, które wspierają układ immunologiczny. Picie naparów z mniszka lekarskiego, jak i kawy, może pomóc w walce z infekcjami. Regularnie powinny sięgać po nią osoby, które zmagają się z nawracającymi chorobami wirusowymi.
Mniszkowi lekarskiemu przypisuje się też działanie przeciwzapalne. Mniszek lekarski ma adekwatności przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z zapaleniem stawów czy chorobami skórnymi.
Bezkofeinowa kawa z mniszka wspiera też zdrowie serca. Zawarte w mniszku flawonoidy, przyczyniają się do poprawy zdrowia serca, regulując poziom cholesterolu i obniżając ciśnienie krwi.
W kawie z mniszka lekarskiego znajdziemy także inulinę - naturalny prebiotyk, który odbudowuje florę bakteryjną jelit, usprawnia ich pracę i tym samym również wpływa na odporność organizmu.


Jak zrobić kawę z mniszka lekarskiego?


Kawę z mniszka lekarskiego można przygotować samodzielnie w domu, jednak wymaga to trochę pracy. Podstawowym surowcem kawy jest korzeń mniszka lekarskiego, zatem potrzebna jest spora ilość rośliny, zebranej z miejsc odsuniętych od miejsc narażonych na zanieczyszczenia.
Oto krok po kroku, jak przygotować ten zdrowotny napój:
Zebranie i przygotowanie korzeni - korzenie mniszka lekarskiego najlepiej zbierać na wiosnę, kiedy roślina jest w pełni rozwinięta. Należy je dokładnie umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.Suszenie - korzenie muszą zostać wysuszone. Można je suszyć w naturalny sposób, rozkładając je na papierze albo zrobić to w suszarce do ziół. Suszenie trwa zwykle kilka dni.Prażenie korzeni - kiedy korzenie są całkowicie wysuszone, i należy je lekko uprażyć na suchej patelni. Należy uważać, by nie spalić korzeni, ponieważ może to wpłynąć na smak napoju.Mielenie - korzenie należy następnie zmielić na drobny proszek.


Tak przygotowane korzenie z mniszka są gotowe do zaparzenia. Można wzbogacić je o ulubione przyprawy, np. cynamon lub dodać do nich zioła.
Aby przygotować kawę, wystarczyć zalać wrzątkiem jedną łyżeczkę zmielonych korzeni i parzyć przez około 10 minut.


Gotowa kawa z mniszka lekarskiego


Kawę z mniszka można także zakupić w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością lub korzystając ze sklepów internetowych. W ofercie można znaleźć kawę smakową - orzechową albo waniliową. Wiele z gotowych mieszanek zawiera w sobie także adaptogeny, albo zioła wspomagające: karczoch, ostropest lukrecja czy łopian.


Kto nie powinien pić kawy z mniszka lekarskiego?


Ostrożność w spożywaniu produktów z mniszka lekarskiego powinny zachować osoby z chorobami dróg żółciowych i kamicą, pacjenci z wrzodami żołądka i dwunastnicy ale także pacjenci z chorobami nerek.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem, zanim włączą do diety produkty z mniszka lekarskiego.
Bez obaw kawa może być spożywana przez osoby z problemami sercowo-naczyniowymi, ponieważ napój ten nie zawiera kofeiny.

CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału