Pierwszy objaw niedoboru kolagenu. Z czasem pojawią się kolejne

zdrowie.interia.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Kolagen to istotne białko znajdujące się w naszym organizmie. Chociaż kojarzone jest przede wszystkim z kondycją skóry czy włosów, to należy wiedzieć, iż pełni również inne funkcje i wpływa na działanie m.in. układu trawiennego czy układu krążenia. Jak rozpoznać, iż organizmowi brakuje kolagenu? Jak najlepiej go uzupełniać? Odpowiadamy.


Kolagen - co to jest?


Kolagen jest białkiem, które stanowi główny składnik substancji międzykomórkowej. To właśnie on odpowiada za możliwość rozciągania tkanek w ciele. Wpływa na wygląd skóry, jej jędrność, elastyczność i gładkość, a także uczestniczy w procesie gojenia ran, pozwala na prawidłowe funkcjonowanie stawów, utrzymuje w dobrej kondycji naczynia krwionośne, które także ulegają naprężaniu i wymagają elastyczności do prawidłowego przepływu krwi.


To jednak nie wszystko. Kolagen chroni narządy wewnętrzne przed ich uszkodzeniem - tworzy warstwę zabezpieczającą wokół żołądka, nerek czy wątroby.Reklama
Objawy niedoboru kolagenu w pierwszej kolejności będą widoczne na skórze, jednak jego deficyt odczuje całe ciało.


Zmarszczki na szyi i wokół oczu


Kolagen jest swego rodzaju rusztowaniem dla skóry, a ta jest niezwykle cienka właśnie w okolicach szyi czy oczu. Zauważalne oznaki starzenia skóry mogą być wyraźnym sygnałem alarmowym, iż poziom istotnego białka w naszym organizmie spada.
Produkcja kolagenu w organizmie spada po 30. roku życia i ubywa go ok. 1 proc. w ciągu roku. Niedostarczanie go w diecie sprawi, iż już w tym wieku będziemy obserwować pierwsze oznaki starzenia się skóry.


Całkowite zatrzymanie produkcji kolagenu w organizmie ma miejsce w okolicy 60. roku życia.


Bóle stawów i problem ze zmianą pozycji


Bóle stawów mogą być kolejnym sygnałem, iż ilość kolagenu w organizmie spada. Ból przy wstawaniu z łóżka, krzesła lub pozycja w klęku mogą być bolesne przy niskiej zawartości tego białka, ponieważ jest ono budulcem chrząstek stawowych. Bez kolagenu ulegają one ścieraniu, zwiększają tarcie, a ruch może sprawiać ból.
Jeśli inne przyczyny choroby stawów czy kości są wykluczone, wówczas można podejrzewać niedobór kolagenu w organizmie.


Problemy jelitowe a niedobór kolagenu


Kolagen, bogaty w glutaminę i glicynę, bierze udział w regeneracji śluzówki żołądka i jelit. Poprawia wchłanianie substancji odżywczych i buduje barierę jelitową. Duże deficyty tego białka mogą prowadzić do zaburzeń jelitowych - biegunek, zaparć, bólu brzucha. Inne objawy wynikające z zaburzonej pracy jelit to symptomy jelita drażliwego, do których zalicza się:
dyskomfort w okolicy podbrzusza, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem, odbijanie, przelewanie w brzuchu,szybkie uczucie pełności po posiłku.


Kolagen a naczynia krwionośne


Kolagen wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i właśnie dlatego, wraz z upływem lat, na skórze mogą pojawiać się pajączki lub żylaki. Wynika to z osłabienia naczyń krwionośnych i zmniejszenia ich elastyczności. Kolagen wraz z witaminą C wpływa na szczelność naczyń, dlatego niedobór tych dwóch substancji może objawiać się skórą naczyniową i większą predyspozycją do powstawania żylaków. Prawidłowe rozszerzanie się naczyń krwionośnych zmniejsza także ryzyko miażdżycy czy powstawania zatorów, dlatego odpowiednia ilość kolagenu w organizmie wpływa na pracę całego układu krwionośnego.


Łamliwe paznokcie i wypadające włosy to objawy niedoboru


Kolagen to białko, które odgrywa kluczową rolę w kondycji włosów oraz paznokci. Zapewnia im odpowiednie nawilżenie, ochronę oraz wzmacnia ich strukturę. Udowodniono także, iż utrzymanie kolagenu w organizmie na wysokim poziomie może opóźnić proces siwienia włosów - dłużej utrzymują one swój naturalny kolor. Obserwuje się też szybszy porost włosów.
W niedoborze kolagenu włosy stają się matowe, przesuszone i mają większą tendencję do łamliwości. To samo dotyczy paznokci - stają się kruche, mogą się rozwarstwiać i łamać.


Towarzystwo dla kolagenu - jak zwiększyć przyswajalność?


Bez względu na to, czy kolagen dostarczymy do organizmu w diecie czy dzięki suplementów, w jego towarzystwie zawsze powinna być obecna witamina C. Zwiększa ona wchłanianie białka i utrzymuje jego strukturę.
Do pokarmów zawierających kolagen należy zatem dodawać cytrusy, warzywa bogate w witaminę C, np. paprykę czy natkę pietruszki, a decydując się na suplementy, warto wybierać te, które już w swoim składzie zawierają kwas askorbinowy.


Źródła kolagenu


Najlepszym źródłem kolagenu są galaretki owocowe, żelatyna spożywcza, a także ryby, kurze łapki, salceson czy golonka. Białko to jest dostępne również jako suplement - w kapsułkach, częściej w proszku, który wystarczy rozpuścić w wodzie i wypić.
Źródła:
Zague, V. Łagodzenie zapalenia błony śluzowej jelit poprzez suplementację kolagenu. Cancer Chemother Pharmacol, 2008.
Jelonek, L. Kolagen. Wszystko, co musisz wiedzieć. 2023
Song, H., Zhang, S., Zhang, L I wsp. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients, 2017.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału