Pierniczki korzenne dla diabetyka

diabdis.com 3 lat temu

Przepyszne święta diabetyka? Czy to możliwe? Zdrowe odżywianie to jedna z niewielu zmian w stylu życia, które widocznie wpływają na wyrównanie cukrzycy. Podczas Bożego Narodzenia na stole pojawia się wiele dań i przekąsek, które nie mają zbyt korzystnego wpływu na poziom cukru we krwi. Dlatego postanowiliśmy dla Was opublikować świąteczne przepisy, które będą zdrowszą opcją i które będziecie mogli spokojnie podać na świątecznym stole, nie martwiąc się o skoki glikemii. Wszystkie są zdrowszymi wersjami klasycznych świątecznych dań.

Święta diabetyka na słodko

Szybki przepis świąteczny, który zadowoli każdego? To zdecydowanie przepis na pierniczki! Większość z Was pewnie już się przygotowuje do świąt, a przecież bez pierniczków straciłyby one wiele ze swego uroku. Kruche, aromatyczne pierniczki będą smaczną ozdobą wszystkiego, co znajdzie się na świątecznym stole. Przepis został przygotowany z myślą o diabetykach.

Przepis na pierniczki dla diabetyka (około 36 sztuk)

1 pierniczek (przy 36 sztukach), ma 0,9 WW i 0,3 WBT

Składniki:

  • 1/4 szklanki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 szklanki melasy
  • jajko
  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej (pszenna typ 500)
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce połącz masło i olej. Zmiksuj wszystko dokładnie mikserem ustawionym najpierw na średnią, a następnie na wysoką prędkość (przez 30 sekund).
  • 2. Dodaj brązowy cukier, imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i goździki. Zmieszaj wszystko, dodaj również melasę i jajko. (Ciasto może wyglądać tak, jakby się zważyło).
  • 3. Następnie dodaj mąkę uniwersalną i mąkę pełnoziarnistą .
  • 4. Podziel ciasto na pół. Przykryj i schłódź je przez 2 lub 3 godziny albo do momentu, aż masa stanie się plastyczna.
  • 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachy papierem do pieczenia, a jeżeli nie masz papieru, możesz posmarować blachy tłuszczem, aby ciastka nie przywierały do blaszki.
  • 6. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto. Przy pomocy foremek wykrawaj z niego pierniki.
  • 7. Ciastka ułóż na blaszce. Piecz je przez 4 – 6 minut lub do momentu, kiedy ich krawędzie staną się rumiane.

Smacznego! Ale z umiarem, bo pierniczki choćby te dla diabetyka, mają wysoki indeks glikemiczny!
1 pierniczek może podnieść glikemię do 40mg/dL.

Idź do oryginalnego materiału