Pieczone bataty z sosem limonkowym. Kucharz: Ten przepis sprawi, iż zakochacie się w batatach

zdrowie.wprost.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Pieczone bataty z sosem limonkowym Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


To najprostszy przepis na bataty – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na pieczone bataty specjalnie dla „Wprost”.


Choć bataty można kupić już choćby w osiedlowych warzywniakach, to wciąż wielu jest takich, którzy kręcą nosem na słodkie ziemniaki i nie do końca wiedzą, jak je jeść. – Ten przepis sprawi, iż zakochacie się w batatach. Limonkowy sos idealnie przełamuje słodycz ziemniaków, do tego jeszcze mamy tu pestki granatu, które też dodają świeżości i kwaskowego smaku. Poza tym to przepis bardzo prosty, nie ma tu żadnych skomplikowanych czynności, a lista składników jest krótka – mówi Leszek Wodnicki.


Jak upiec bataty?


Pieczone bataty robi się bardzo łatwo. Wystarczy włożyć przekrojone na pół ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. – Celowo nie podaję dokładnego czasu pieczenia. Po prostu sprawdzajcie widelcem, czy ziemniaki są już miękkie – radzi Leszek Wodnicki.


Sos, który przygotował do pieczonych batatów to lekki sos na bazie jogurtu, w którym główną rolę gra limonka: dodajemy tu zarówno skórkę z limonki, jak i sok z limonki. Pieczone bataty dodatkowo podajemy posypane pestkami granatu i świeżą kolendrą. My próbowaliśmy i potwierdzamy: pieczone bataty w tej wersji smakują obłędnie! (i możecie je zjeść razem ze skórką).


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału