Pięć sposobów na obniżenie kwasu moczowego. Dlaczego jego wysoki poziom jest niebezpieczny?

zdrowie.interia.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Kwas moczowy to końcowy produkt przemiany puryn, czyli związków chemicznych obecnych w wielu produktach spożywczych, ale także powstających naturalnie w organizmie podczas rozpadu komórek. W prawidłowych warunkach jest on wydalany przez nerki. Jednak gdy jego stężenie we krwi staje się zbyt wysokie, mówimy o hiperurykemii. Nadmiar kwasu moczowego w organizmie wywołuje nie tylko ból stawów, ale przyczynia się także do rozwoju innych chorób. Jak w naturalny sposób pozbyć się nadmiaru kwasu moczowego i dlaczego to takie ważne? Odpowiadamy.





Kwas moczowy szkodzi zdrowiu. Dlaczego?


Podwyższony kwas moczowy początkowo nie daje żadnych objawów, dlatego wielu pacjentów dowiaduje się o problemie dopiero po badaniach laboratoryjnych. Konsekwencje długotrwałej hiperurykemii mogą być jednak poważne, bowiem prowadzi ona do rozwoju kilku chorób.
Najbardziej znanym powikłaniem podwyższonego kwasu moczowego jest dna moczanowa. To schorzenie stawów, objawiające się napadami bardzo silnego bólu, zaczerwienienia i obrzęku, najczęściej w obrębie dużego palca u stopy. Powstaje w wyniku odkładania się kryształów moczanu sodu w stawach.Reklama


Wysoki poziom kwasu mocze także przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej, co w dalszej konsekwencji może prowadzić do uszkodzenia nerek.


Wysoki poziom kwasu nie pozostaje też obojętny dla układu sercowo-naczyniowego. Hiperurykemia sprzyja miażdżycy, zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego a także może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Podniesiony poziom kwasu moczowego często wykrywany jest u osób z otyłością brzuszną i insulinoopornością.
Wszystko to potwierdza, iż poziom kwasu moczowego powinien być utrzymany na odpowiednim poziomie, by nie zwiększać ryzyka chorób.
Jak można obniżyć poziom kwasu moczowego?

Pięć sposobów na obniżenie kwasu moczowego


Dieta uboga w puryny
Aby obniżyć poziom kwasu moczowego, należy w pierwszej kolejności zmodyfikować dietę i wyeliminować z niej produkty, które mają wysoką zawartość puryn.Należą do nich: czerwone mięso, podroby, owoce morza, sardynki, śledzie czy produkty wysokoprzetworzone. Należy również unikać alkoholu, który znacznie podnosi stężenie kwasu moczowego.Do diety przede wszystkim należy włączyć warzywa zielone - są one bogate w błonnik i cenne pierwiastki. Zaleca się spożywanie nabiału (o obniżonej zawartości tłuszczu) oraz produkty pełnoziarniste.
Zwiększenie ilości płynów
Nawodnienie odgrywa kluczową rolę w walce z kwasem moczowym, ponieważ nerki wydalają kwas moczowy wraz z moczem. Przy niedoborze płynów jego stężenie w surowicy wzrasta, a ryzyko powstania kryształów moczanowych rośnie. Zaleca się picie co najmniej 2 litrów wody dziennie, a w upalne dni czy przy aktywności fizycznej - jeszcze więcej. Wodę należy pić często, małymi łykami, choćby wtedy, gdy nie odczuwamy pragnienia. Dobrym rozwiązaniem jest picie z bidonu lub butelki z oznaczeniem pojemności, by łatwiej obliczać, ile płynów zostało przyjętych w ciągu dobry.


Redukcja masy ciała
Otyłość, zwłaszcza typu brzusznego, jest jednym z głównych czynników podwyższonego kwasu moczowego. Nadmiar tkanki tłuszczowej wiąże się z insulinoopornością, która utrudnia wydalanie moczanów przez nerki. choćby niewielka redukcja wagi - rzędu 5-10 proc. - może znacząco poprawić parametry metaboliczne.


Zwiększenie aktywności fizycznej
Ruch wspiera metabolizm, poprawia pracę serca i naczyń, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jest receptą na wiele dolegliwości nie inaczej jest w przypadku wysokiego kwasu moczowego. Zaleca się co najmniej 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo, np. szybkie spacery, pływanie, jazdę na rowerze. Co ważne, trzeba unikać intensywnego treningu bez odpowiedniego przygotowania, bo nadmierny wysiłek może chwilowo podnosić kwas moczowy. Kluczowa jest regularność i dopasowanie intensywności treningu do własnych możliwości fizycznych.
Eliminacja cukrów
Fruktoza, obecna w syropie glukozowo-fruktozowym i słodzonych napojach gazowanych, zwiększa produkcję kwasu moczowego w wątrobie. Regularne spożywanie takich produktów istotnie podnosi ryzyko dny moczanowej i innych chorób metabolicznych. Aby obniżyć poziom kwasu moczowego należy je zastąpić wodą, naparami ziołowymi czy niesłodzonymi sokami warzywnymi.

Badanie poziomu kwasu moczowego


Aby potwierdzić lub wykluczyć hiperurykemię należy oznaczyć poziom kwasu moczowego, a dokonuje się tego zarówno z próbki krwi żylnej, jak i z dobowej zbiórki moczu. Chcąc oznaczyć kwas moczowy, należy udać się na pobranie krwi do laboratorium i co ważne, na badanie należy przyjść na czczo. Najlepiej, by ostatni posiłek był spożyty 12 godzin wcześniej. Na dwa, trzy dni przed badaniem należy unikać alkoholu oraz nie trenować zbyt intensywnie. W przypadku przyjmowania jakichś leków na stałe, należy poinformować o tym lekarza, który będzie analizował wyniki.
Badanie z moczu może zostać przeprowadzone tylko z jednej próbki, jednak zalecane jest oznaczenie kwasu moczowego z dobowej zbiórki. Oznacza to, iż pacjent zbiera do jednego pojemnika wszystkie porcje moczu z całej dobry, a następnie poddawane są one analizie laboratoryjnej.
Prawidłowy poziom kwasu moczowego z krwi żylnej wynosi od 180 do 420 μmol/L, czyli 3- 7 mg/dL
Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/zalecenia_dietetycy_dna-moczanowa.pdfhttps://www.mp.pl/pacjent/reumatologia/choroby/63788,dna-moczanowa
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału