Kluski śląskie to tradycyjne danie, które składa się głównie z ziemniaków i mąki. Są to białe, kuliste kluski o miękkiej konsystencji, podobne do knedli. zwykle podawane są z sosem, często mięsnym lub grzybowym, oraz z dodatkiem skwarków lub podsmażanej cebuli. jeżeli macie ochotę na więcej kuchennych eksperymentów – spróbujcie przyrządzić szare kluski ze skwarkami lub mięciutkie i puszyste kluski z kaszy manny.
Jaki jest sekret obłędnie smacznych klusek śląskich? Sprytny trik
Sposobem na to, by kluski śląskie wyszły naprawdę idealne, jest użycie metody 4:1. Ta klasyczna proporcja polega na podzieleniu gotowanych ziemniaków na cztery równe części. Jedną porcję masy ziemniaczanej należy wyciągnąć, a lukę, która powstanie musicie uzupełnić mąką ziemniaczaną. Oznacza to, iż mąka powinna stanowić dokładnie 1/4 całej masy ziemniaczanej. Dzięki temu ciasto nie stwardnieje wtedy podczas gotowania, a kluski wyjdą naprawdę pyszne.
Kluski śląskie będą wyjątkowo delikatne, a ich konsystencja naprawdę doskonała, jeżeli użyjecie ziemniaków typu C – to właśnie one zawierają najwięcej skrobi i są odpowiednio mączyste. Wybierzcie więc ziemniaki typu bryza, ibis, tajfun, gracja, legenda lub bursztyn.