Pan con tomate – hiszpański chleb z pomidorem. Przepis z 4 składników

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pan con tomate Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Pan con tomate to interesująca alternatywa dla kanapek. Dowiedz się, jak przyrządzić pyszne hiszpańskie śniadanie na słono. Przepis na tost z czosnkiem, oliwą i świeżym pomidorem.


Śniadanie na słono to najlepsza opcja na pierwszy posiłek dnia, bo utrzymuje poziom cukru na stabilnym poziomie, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na długo. Czasem nie mamy jednak pomysłu na takie śniadanie i w pośpiechu sięgamy po słodką bułkę czy garść płatków z mlekiem, co nie jest dla nas najkorzystniejsze. Warto przyrządzić wtedy pan con tomate, bo jest pożywny i niezwykle łatwy do przygotowania.


Co to jest pan con tomate?


Hiszpanie jedzą raczej małe śniadania, ale ich najbardziej popularna opcja, czyli pan con tomate lub pan tumaca jest popularna w całej kraju, a szczególnie w Katalonii. W prostym tłumaczeniu jest to chleb z pomidorem, uprzednio podpieczony w tosterze lub na patelni, w który wciera się czosnek i polewa doskonałą oliwą z oliwek. W tym regionie świata wynika to z wielowiekowej tradycji. Już starożytni Grecy jedli chleb z oliwą i odrobiną soli. Po odkryciu Ameryki i sprowadzeniu pomidorów do Europy kombinacja chleba, oliwy i pomidorów stała się popularna w całym basenie Morza Śródziemnego. Dla Hiszpanów jest to jednak ulubiona wersja śniadania, którą doprowadzili do perfekcji.
Idź do oryginalnego materiału