Pachnie świętami, smakuje jak deser, a w dodatku leczy gardło. Ten syrop na przeziębienie robię zawsze o tej porze roku
Zdjęcie: syrop z pomarańczy
Aromat korzennych przypraw, słodycz miodu i świeżość cytrusów — ten domowy syrop to coś pomiędzy deserem a naturalnym lekarstwem. Pity zimą rozgrzewa, łagodzi podrażnione gardło, dodaje energii i wprowadza do domu atmosferę świąt, zanim jeszcze zdążymy ubrać choinkę. Jest prosty do przygotowania, naturalny i tak pyszny, iż piją go chętnie choćby ci, którzy zwykle unikają domowych mikstur.• Syrop z pomarańczy i miodu działa łagodząco na gardło i wspiera odporność• Pomarańcze dostarczają witaminy C, folianów, błonnika i przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym• Imbir, goździki i cynamon wzmacniają rozgrzewające adekwatności syropu i pomagają przy infekcjach• Można pić go z herbatą, wodą, gorącą lemoniadą, a choćby wykorzystać w świątecznych napojach• Przygotowanie zajmuje chwilę, a syrop przechowuje się w lodówce do kilku dni
