Owsianka już mi się znudziła. Teraz robię chrupiące gofry z płatków owsianych, wcinam je choćby na diecie

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Gofry na talerzu Źródło: freepik/ autor: Freepik


Też już macie dość jedzenia owsianki? Jest pyszna i pożywna, ale w pewnym momencie może stać się monotonna. Postawcie wtedy na obłędnie smaczną alternatywę w postaci gofrów z płatków owsianych. Tłumaczymy, jak je zrobić.


Gofry zwykle kojarzą nam się z niezwykle kalorycznym przysmakiem, który jest sprzedawany nad morzem. Najczęściej podaje się je wtedy z dużą ilością bitej śmietany i frużeliny. Takiej przekąski muszą więc wystrzegać się osoby na diecie odchudzającej. Choć klasyczna wersja gofrów rzeczywiście mogłaby być rujnująca dla figury, to możecie pokusić się o przygotowanie gofrów w wersji dietetycznej, które są równie smaczne i jeszcze bardziej chrupiące.


Jak zrobić fit gofry z płatków owsianych? Przepis


Fit gofry z płatków owsianych są lekkie i bardzo chrupiące. Świetnie będą smakować na przykład z syropem klonowym, świeżymi owocami, ale też z masłem orzechowym i bananem. Wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne, a przepis nie jest „przekombinowany”, więc z przygotowaniem tego deseru poradzą sobie choćby ci, którzy na co dzień nie spędzają w kuchni zbyt wiele czasu. Tak naprawdę wystarczy, iż zblendujecie kilka składników i usmażycie gofry w gofrownicy. Zamiast płatków owsianych, możecie użyć też mąki owsianej – ta opcja dla niektórych jest wygodniejsza, a przecież to nic innego, jak po prostu zmielone płatki owsiane.
Idź do oryginalnego materiału