Owsianka to jedno z ulubionych śniadań wielu osób. Jest to prawdziwy skarb na talerzu! Jest bogata w błonnik, który pomaga w regulacji trawienia oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Ponadto, zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez czy cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie owsianki może również przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu 2. To idealne śniadanie dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i chcą dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych już od samego rana, a do tego zjeść coś pysznego.
Jak zrobić owsiankę a’la tiramisu? Prosty przepis
Owsianka a’la tiramisu to pyszna wariacja klasycznej wersji tej potrawy. Łączy ona smak tiramisu ze zdrowymi adekwatnościami płatków owsianych. Co więcej, w odróżnieniu od tradycyjnego tiramisu nie jest istną bombą kaloryczną. To idealna propozycja dla miłośników tego włoskiego deseru. Głównymi składnikami takiej owsianki są oczywiście płatki owsiane, ale również skyr waniliowy, banan, mleko i kakao. Taka owsianka z powodzeniem może być również zaserwowana jako deser dla osób, które dbają o linię.