Caviar lime - co to takiego?
Caviar lime, czy też limonka kawiorowa bądź limonka palczasta, to owoc kolczastego krzewu lub niewielkiego drzewa znanego jako Citrus australasica z nizinnych subtropikalnych lasów tropikalnych i suchych lasów tropikalnych. Citrus australasica występuje naturalnie na obszarze Australii, ale jest też uprawiany w innych częściach świata jako roślina ozdobna, a także roślina dająca interesujące i smaczne owoce. Właśnie za sprawą tych ostatnich zdobywa coraz większą popularność, m.in. w Europie.
Caviar lime to owoc o charakterystycznej, cylindrycznej formie i jaskrawej, najczęściej zielonej skórce (można spotkać też okazy np. o skórce fioletowej czy żółtej), które przywodzą na myśl zwykłą limonkę. Wnętrze zaskakuje - skrywa małe, przypominające kawior kuleczki (stąd określenia "cytrusowy kawior", "limonkowy kawior"). Wypełnione są one sokiem, który uwalnia się po ich przegryzieniu.Reklama
Caviar lime charakteryzuje się świeżym, cytrusowym aromatem i intensywnym, kwaśnym smakiem. Jest on porównywany do limonki, jednak można wyczuć również pomarańczowe i pikantne nuty.
Caviar lime - wartości odżywcze
Limonka kawiorowa stanowi doskonały wybór dla osób dbających o zdrową dietę. Zawiera flawonoidy i inne związki o działaniu przeciwutleniającym, które mają niebagatelny wpływ na organizm. Ważnym składnikiem jest witamina C - ze wszystkich witamin to właśnie witaminy C jest w tym owocu najwięcej. Jedząc caviar lime, dostarczymy też organizmowi witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu czy fosforu. Limonka kawiorowa to również istotny dla prawidłowej pracy jelit błonnik i kwasy organiczne, które m.in. odpowiadają za charakterystyczny smak "ziarenek".
Caviar lime w 90 proc. składa się z wody. Warto sięgać więc po ten owoc w ciepłe dni - świetnie nawadnia organizm. Ma kilka kalorii (w 100 g ok. 30 kcal).
Dlaczego warto jeść limonkę kawiorową?
Przeciwutleniacze, których źródłem jest limonka kawiorowa, mają zdolność zmiatania wolnych rodników tlenowych. Nagromadzenie wolnych rodników tlenowych w organizmie przyczynia się do powstania stresu oksydacyjnego, a ten leży u podstaw wielu chorób. Może on, w różnym zakresie, odpowiadać za zwiększone ryzyko wystąpienia m.in. cukrzycy, miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, chorób nowotworowych czy neurodegeneracyjnych. Odpowiednio zbilansowana dieta, w której obecne będą produkty obfitujące w antyoksydanty, a także prowadzenie zdrowego stylu życia są istotnym elementem ochrony przed stresem oksydacyjnym.
Silnym antyoksydantem obecnym w limonce kawiorowej jest witamina C. Jak wspominaliśmy, caviar lime jest dość dobrym jej źródłem. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w syntezie kolagenu czy metabolizmie tłuszczów. Potwierdzono, iż antyoksydanty, w tym witamina C, pełnią ochronną rolę w chorobie wieńcowej serca i chorobach sercowo‑naczyniowych.
Związki obecne w limonce kawiorowej działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Poza tym wspomagają zachowanie prawidłowej pracy jelit (choć caviar lime nie jest klasyfikowany jako produkt bogaty w błonnik). Zauważa się również pewien potencjał dotyczący wspomagania regulacji poziomu cukru we krwi, jednak potrzebne są dalsze badania.
Limonka kawiorowa będzie dobrym wyborem na diecie odchudzającej.
Caviar lime - zastosowanie w kuchni
Owoc, jakim jest caviar lime, jest ceniony głównie za swój intensywny, orzeźwiający smak i aromat. W kuchni jest używany jako dodatek do dań na słono, jak i deserów, potraw z ryb i owoców morza, sałatek, sushi czy sosów i napojów - nie tylko "dla smaku", ale też jako element dekoracyjny. Limonka kawiorowa może posłużyć też do produkcji dżemów i marmolad.
Warto wykorzystywać także skórkę limonki kawiorowej. Można ja suszyć i w tej formie wykorzystywać jako aromatyczną przyprawę.
W Polsce ten egzotyczny owoc jest coraz częściej dostępny w specjalistycznych sklepach spożywczych lub u internetowych dostawców egzotycznych produktów.
CZYTAJ TAKŻE: