Kuchnia francuska słynie z kalorycznych składników, a mimo to jej mieszkańcy nie mają problemów z otyłością czy nadwagą. Francuzki stawiają na zdrowe nawyki, które sprawiają, iż choćby najbardziej kaloryczne potrawy nie odbijają się na ich sylwetce.
Francuzki nie liczą kalorii, jednak stawiają na małe, regularne porcje
Francuzki zachowują szczupłą sylwetkę, mimo braku liczenia kalorii, ponieważ na co dzień jedzą w umiarkowanych ilościach - wybierają małe porcje posiłków, potrafią je kontrolować. Ponadto nie objadają się - kończą danie, gdy są syte.
Kobiety z Francji jedzą posiłki regularnie - o stałych porach. Podobnie jak w Polsce spożywają śniadanie, lunch i kolację. Wpływa to pozytywnie na szybkość metabolizmu. Dzięki temu nie mają napadów głodu, a więc nie podjadają między głównymi daniami.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Herbata gryczana: jej adekwatności biją na głowę inne poranne napoje
Zdrowe składniki i gotowanie w domu sekretem szczupłej sylwetki
Francuzki przygotowują posiłki w domu, dzięki czemu kontrolują jakość produktów, a także ilość cukrów i tłuszczów. Pamiętajmy, iż świeże, organiczne produkty to podstawa zdrowej diety.
Sekretem szczupłej sylwetki Francuzek jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, będących źródłem błonnika pokarmowego. W ich jadłospisie pojawiają się też produkty bogate w białko tj. drób, ryby czy jogurty, zapewniające uczucie sytości. Jogurty dostarczają nie tylko białka, ale też probiotyków, wspomagających florę bakteryjną jelit.
Kuchnia francuska jest niezwykle aromatyczna. Zamiast soli używa się różnych przypraw. Ponadto kobiety z Francji dbają również o odpowiednie nawodnienie organizmu. W restauracjach podaje się do posiłku darmową karafkę z wodą.
Francuzki jedzą bez pośpiechu. Dlaczego tempo jedzenia ma znaczenie?
Francuzki traktują jedzenie jako pewien rytuał - nie chodzi im tylko o zaspokojenie głodu. Lubią ładnie podane potrawy i delektują się ich każdym kęsem. Kolacje we Francji realizowane są kilka godzin, ponieważ są doskonałą okazją do spotkań i rozmów.
Jedzenie bez pośpiechu pozwala kontrolować poczucie sytości. Poza tym dokładne przeżuwanie każdego kęsa przyczynia się do wspomagania trawienia i poprawienia wchłaniania składników odżywczych z posiłku.
Warto wiedzieć, iż Francuzki stosują zasadę 20 minut. Właśnie tyle odczekują, zanim sięgną po kolejną porcję potrawy.
Zobacz też:
Te owoce są najbardziej zanieczyszczone. Nie wystarczy, iż opłuczesz je pod wodą
Domowy sposób na wypranie ścierek kuchennych. Wystarczy, iż będziesz moczyć je w tym przez kilka minut
Zapomnij o kaszlu i bólu gardła. Ten domowy syrop jest lepszy niż z apteki