Chleb mleczny to wspaniale delikatny i puszysty wypiek, który zawdzięcza swoją wyjątkową strukturę dodatkowi mleka. Często jest określany jako japońska klasyka. Charakteryzuje się on przyjemnie wilgotnym miąższem. jeżeli lubicie piec własny chleb – spróbujcie zrobić go według japońskiego przepisu, a nie pożałujecie. Idealnie sprawdzi się zamiast popularnych drożdżówek czy chałek.
Jak zrobić chleb mleczny? Prosty przepis
Dzięki specjalnej technice przygotowania, chleb mleczny ma wyjątkowo lekką i przyjemną strukturę. Ten wywodzący się z Japonii specjał dosłownie rozpływa się w ustach, a dodatkowo jest naprawdę łatwy w przyrządzeniu. Doskonale smakuje „na słodko”, więc będzie się świetnie komponować na przykład z dżemem, kremem czekoladowym czy miodem. Tak przyrządzony chleb zachowa świeżość przez 3-4 dni.
Najważniejsza w całym przepisie jest masa przygotowana z mleka i mąki pszennej, która konsystencją przypomina budyń – jest to tangzhong. Taka mieszanka jest bardzo ważna, ponieważ zatrzymuje wilgoć w pieczywie, przez co chlebek jest mięciutki i świeży przez dłuższy czas. Wyjaśniam więc, jak zrobić tangzhong i następnie upiec z niego chlebek.