Orzechy włoskie należą do najzdrowszych na świecie. Od września do października trwa na nie sezon. Warto nie tylko jeść je jako samodzielną przekąskę i dodawać do potraw, ale również włączyć do diety olej z orzechów włoskich. Tłoczony jest on z całych orzechów na zimno i dzięki temu zachowuje ich cenne adekwatności zdrowotne. Do najważniejszych należy obniżenie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, które prowadzą do miażdżycy. Potwierdzają to przeprowadzone niedawno badania. Ale to niejedyne korzyści z jedzenia oleju z orzechów włoskich. Reguluje także poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy. Tę adekwatność zawdzięcza ogromnej ilości przeciwutleniaczy zawartych w orzechach włoskich. Jest ich aż trzy razy więcej niż w orzechach ziemnych, laskowych czy pekan. Oprócz tego regularne spożywanie tego oleju zalecane jest w diecie odchudzającej, gdyż przyspiesza przemianę materii.
Do czego dodawać olej z orzechów włoskich
Olej z orzechów włoskich nadaje się doskonale zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. W jego orzechowym smaku wyczuwalna jest nuta karmelu. Warto wykorzystywać go do sałatek. Na bazie oleju z orzechów włoskich można przygotować pyszny dressing. Wystarczy połączyć go z ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią, pietruszką czy koperkiem, dodać sok z cytryny lub limonki, ocet balsamiczny lub odrobinę octu jabłkowego oraz sól i pieprz. Można też dodawać go do owsianki, sosów, makaronu, warzyw, a choćby deserów (np. lodów).
Trzeba pamiętać, żeby olej z orzechów włoskich spożywać wyłącznie na zimno. Podgrzany powyżej temperatury powyżej 38℃ traci swoje cenne adekwatności. Żeby w pełni korzystać z jego zdrowotnych walorów, należy odpowiednio go przechowywać, najlepiej w lodówce lub w chłodnym miejscu i nie dłużej niż ok. 2 miesiące po otwarciu. Zaleca się, żeby dorosłe osoby spożywały ok. 1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich dziennie.
Olej z orzechów włoskich możesz zrobić samodzielnie
Olej z orzechów włoskich można nie tylko kupić, ale też przyrządzić samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, ale jeżeli chcemy się do tego zabrać, trzeba zaopatrzyć się jednak w prasę do tłoczenia olejów na zimno. Aby wyprodukować około 250 ml oleju potrzeba około pół kilograma obranych orzechów włoskich.
Uwaga: Trzeba pamiętać, iż po olej z orzechów włoskich nie mogą sięgać osoby z alergią na orzechy.