Okra, piżmian jadalny, lady finger, bhindi – to tylko niektóre z nazw ciekawie wyglądającej rośliny. W dodatku zawierającej nieprawdopodobne ilości witamin i minerałów. Znana głównie w kuchni arabskiej, afrykańskiej i azjatyckiej. Jednak coraz częściej jej walory estetyczne, smakowe i zdrowotne doceniają również Europejczycy. I bardzo dobrze, bo dzięki swoim adekwatnościom wspiera leczenie bardzo wielu schorzeń i dolegliwości. Koniec z chronicznym zmęczeniem, podwyższonym cholesterolem i nadwagą. „Damskie paluszki” nadchodzą!
Co to jest okra?
Okra (znana też jako: piżmian jadalny, damskie palce, lady finger, gumbo, kiabo, bhindi) to jednoroczna roślina pochodzenia etiopskiego z rodziny ślazowatych. Uprawiana głównie w krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.
Jej krzew osiąga wysokość ok. 2 metrów wysokości, a kwiaty przypominają nieco hibiskusa (swoją krewniaczkę pod względem botanicznym).
Jednak to owoce okry są najistotniejsze. Przypominają one zielone strączki o wydłużonym, wąskim kształcie i są pokryte delikatnym meszkiem. W środku łuski znajdują się białe i niewielkie nasiona, osadzone wewnątrz w lepkim miąższu.
Okra ma smak z pogranicza cukinii i bakłażana. Wykorzystywana jest głównie w kuchni arabskiej, afrykańskiej oraz azjatyckiej, ale coraz częściej można ją spotkać na europejskich stołach.
Ciekawostka! Białe nasiona po uprażeniu wykorzystywane są przez społeczeństwa afrykańskie jako namiastka kawy.
Okra: skład i adekwatności
Okra to warzywo niskokaloryczne, bo zawiera sporo wody, a jednocześnie jest bogate w błonnik. Ma godny podziwu skład mineralno-witaminowy.
Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz K, a także duży poziom magnezu, manganu, fosforu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Smaczne „damskie paluszki” są również kopalnią antyoksydantów – zwłaszcza ksantyny, luteiny i beta-karotenu.
Okra to warzywo mądrości, które ma wspaniałe adekwatności
Spożywanie okry działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego (reguluje procesy trawienne, łagodzi zaparcia) oraz na jego florę bakteryjną, dzięki czemu stanowi naturalny probiotyk.
Opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej wygląd i korzystnie wpływa na stan włosów oraz paznokci. Poza tym, wzmacnia odporność organizmu i ma najważniejsze znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Piżmian pobudza pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, dlatego powinny ją spożywać nie tylko dorośli, ale również dzieci. Zalecany jest również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Korzyści zdrowotne, jakie przynosi regularne spożywanie okry
Dzięki zawartości wielu składników odżywczych, okra jest stosowana od lat, jako naturalny lek na różne problemy zdrowotne. Dowiedz się, na co piżmian ma szczególnie dobry wpływ i jak działa na ludzki organizm.
#1 Reguluje poziom cukru we krwi
Okra pomaga w stabilizacji poziomu glukozy we krwi poprzez regulację szybkości wchłaniania cukru z przewodu pokarmowego.
Ma też zdolność do hamowania specyficznego enzymu (alfa-glukozydazy), który rozkłada węglowodany, przez co poprawia wrażliwość komórek na insulinę.
#2 Obniża cholesterol
Piżmian jadalny wspomaga redukcję wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w organizmie.
Dodatkowo, zawarte w nim związki przeciwutleniające, takie jak polifenole, zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz wystąpieniu zawału serca.
#3 Ułatwia odchudzanie
Okra jest niskokalorycznym warzywem o dużej zawartości błonnika, który wspomaga metabolizm. Jedząc potrawy z jej dodatkiem, będziesz syty na dłużej, Twój apetyt się zmniejszy, a waga będzie spadać.
Ułatwisz sobie odchudzanie, jednocześnie dostarczając organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
#4 Wzmacnia kości i wspiera proces prawidłowego krzepnięcia krwi
Ten niepozorny „lady finger” zawiera dużo witaminy K, która wzmacnia kości, ułatwiając absorpcję wapnia i zapobiega ich złamaniom czy osteoporozie.
Ponadto, odpowiada za krzepliwość krwi i chroni przed nadmiernym krwawieniem z powodu urazów.
#5 Zwiększa odporność i łagodzi objawy astmy
Okra jest bogata m.in. w witaminę C i A, przez co stymuluje system immunologiczny do wytworzenia większej liczby białych krwinek. To z kolei, poprawia odporność organizmu, chroni przed infekcjami i różnymi problemami zdrowotnymi (np. obniża ryzyko choroby nerek).
Zaobserwowano również, iż spożywanie okry łagodzi takie objawy astmy, jak świszczący oddech.
#6 Poprawia wzrok
Antyoksydanty i luteina zawarte w okrze wpływają na poprawę wzroku. Chronią siatkówkę oka, a także zapobiegają przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka oraz zaćmą.
#7 Odmładza skórę
Połączenie witamin C i A to naturalny koktajl regenerujący i odmładzający, który stymuluje produkcję kolagenu. Ponadto, antyoksydanty zawarte w okrze ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników.
#8 Niweluje zmęczenie
Nasiona „damskich palców” zawierają przeciwutleniacze i polifenole, które wspierają przechowywanie glikogenu w wątrobie. Dzięki temu komórki dostają więcej energii, a Ty nie czujesz się zmęczony.
#9 Zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u noworodków
W łuskach okry znajduje się dużo witamin z grupy B, m.in. kwas foliowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Natomiast w przypadku ciąży, chroni przed wadami cewy nerwowej u płodu i wspomaga zdrowy rozwój dziecka.
#10 Niszczy komórki nowotworowe
Piżmian ma wyjątkowo dużą koncentrację przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki i hamują wzrost komórek nowotworowych w organizmie.
Ponadto, błonnik zawarty w okrze pomaga utrzymać zdrowy przewód pokarmowy, zmniejsza ryzyko zapalenia żołądka oraz zachorowania na raka jelita grubego.
To tylko niektóre z korzystnych działań, jakie przynosi regularne spożywanie okry. Jest ich znacznie więcej, dlatego warto wypróbować i przekonać się „na własnej skórze”, jak smakuje i jak wpływa na organizm piżmian jadalny.