Od lat robię chruściki bez śmietany. Wychodzą lekkie jak piórko i obłędnie chrupiące

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Faworki Źródło: Fotolia


Kiedyś faworki robiłam według klasycznej, babcinej receptury. Okazuje się jednak, iż takie chruściki w innej odsłonie są znacznie smaczniejsze. Ten sposób polecam teraz wszystkim swoim koleżankom.


Faworki, nazywane też chruścikami, to klasyk wśród słodkości na tłusty czwartek. Bez trudu kupicie je wtedy w niemal każdej cukierni, jednak te przyrządzone samodzielnie nie mają sobie równych. Zwłaszcza jeżeli zrobicie je w nieco zmienionej wersji, czyli bez śmietany. Wyjdą wtedy wyjątkowo lekkie, przez co śmiało mogą się nimi zajadać też ci, którzy sumiennie liczą kalorie. Taki chrust bez dodatku nabiału będzie też delikatniejszy, a przede wszystkim – prostszy i szybszy w przygotowaniu.


Jak zrobić faworki bez śmietany?


Żeby przygotować faworki bez śmietany, będziecie potrzebować tylko kilku składników. Później wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i wyciąć charakterystyczne romby, z których powstaną chruściki. jeżeli nie chcecie całkiem rezygnować ze śmietany – możecie postawić na lżejszą alternatywę w postaci jogurtu naturalnego. Dzięki temu takie chruściki zyskają wspaniałą konsystencję i smak, ale nie będą ciężkie. Możecie jeszcze bardziej zmodyfikować tę recepturę i przygotować wegańskie faworki. Zrezygnujcie wtedy z masła i jajek, ale w ich zastępstwie dodajcie olej lub mleko owsiane
Idź do oryginalnego materiału