Ocet balsamiczny pomaga nie tylko na trawienie. Poznaj też inne cenne adekwatności tego produktu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ocet balsamiczny Źródło: Shutterstock / marco mayer


Ocet balsamiczny jest rzadko spotykany w polskiej kuchni. A szkoda. Ma bowiem wiele cennych adekwatności. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć go do diety.


Oryginalny ocet balsamiczny pochodzi z Włoch, a dokładniej rzecz ujmując z Modeny. Powstaje w procesie produkcji gotowania rozdrobnionego moszczu winogron z dodatkiem karmelu. Gotowy produkt jest gęsty. Ma ciemnobrązową barwę i charakterystyczny ostry, cierpki smak. To popularny składnik dressingów i sosów do sałatek. Sprawdź, jak działa na organizm.


Ocet balsamiczny poprawia trawienie


Ocet balsamiczny wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Jest źródłem polifenoli, które wzmagają aktywność pepsyny, enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie białek. Ma w swoim składzie również bakterie kwasu octowego, które wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy i są uznawane za potencjalne probiotyki nowej generacji.


Ocet balsamiczny chroni przed miażdżycą


Ocet balsamiczny hamuje proces utleniania frakcji LDL. W rezultacie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, która jest uznawana za jedną z chorób cywilizacyjnych. Zwężenie światła tętnic sprawia, iż do tkanek dociera niewystarczająca ilość krwi, co może doprowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych, takich jak udar mózgu.


Ocet balsamiczny sprzyja redukcji masy ciała


Ocet balsamiczny usprawnia procesy trawienne i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Jednocześnie zapewnia uczucie sytości, choć jest produktem niskokalorycznym. Jedna łyżka octu balsamicznego to zaledwie 7 kalorii.


Ocet balsamiczny pomaga diabetykom


Przeprowadzone badania dowiodły, iż ocet balsamiczny reguluje poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Przeciwdziała zaburzeniom gospodarki węglowodanowej. Dlatego jest zalecany diabetykom, a także pacjentom ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym.


Jak wykorzystać ocet balsamiczny w kuchni?


Ocet balsamiczny świetnie sprawdzi się nie tylko w roli dodatku do sosów, zup i dresingów. Wykorzystaj go również do zamarynowania mięsa, na przykład kurczaka. Co więcej, przywołana przyprawa świetnie sprawdzi się jako składnik deserów. Możesz nim polać truskawki. Połączenie cierpkości octu ze słodyczą owoców daje bardzo interesujący i oryginalny efekt.


Czy ocet balsamiczny jest dobry dla wszystkich?


Należy zachować ostrożność przy włączaniu octu balsamicznego do codziennej diety. Spożywanie wspomnianego produktu w nadmiernych ilościach (powyżej 1-2 łyżek dziennie) może doprowadzić do podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego, a co za tym idzie zwiększa ryzyko wystąpienia wrzodów.


Źródła:


healthline.com


H. Antolak, „Kwas octowy składnik żywności funkcjonalnej” (dostęp online)


K. Neffe-Skocińska, Marta Wójtowicz, M. Dąbrowski, D. Jaworska, „Bakterie kwasu octowego jako potencjalne probiotykinowej generacji”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 3 (124), s. 15–27


pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Idź do oryginalnego materiału