Obniża poziom cholesterolu w naturalny sposób? Jedz awokado na śniadanie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Awokado Źródło: Unsplash / Gil Ndjouwou


Jedno awokado dziennie jedzone na śniadanie to sposób na zbicie złego cholesterolu. Podpowiadamy, jak przygotować pożywny posiłek i zdrowo zacząć dzień. Spróbuj zmiksować owoc z płatkami owsianymi.


Regularne spożywanie awokado jest korzystne dla organizmu, m.in. zapobiega miażdżycy oraz wspomaga odchudzanie. Badania wskazują, iż tłuszcze nienasycone zawarte w awokado obniżają poziom „złego” cholesterolu. Awokado zawiera też mnóstwo składników odżywczych. Jest jednak wiele osób, które nigdy nie jadły awokado, ponieważ nie wiedzą, w jaki sposób je przyrządzić. Dietetycy zalecają, żeby awokado zjeść już na śniadanie, co pozytywnie wpłynie na zdrowie.


Co kryje w sobie awokado?


Awokado cechuje wysoka wartość energetyczna, gdyż zawiera sporo tłuszczu. 100 g owocu ma 160 kcal. Znajdziemy w nim 15 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 2 g białka. Jest bogatym źródłem witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto znajdziemy w owocu kwas foliowy i kwas pantotenowy. Są też w nim też minerały: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Dlatego owoc ma szereg korzystnych dla zdrowia adekwatności. Oprócz tego, iż obniża poziom cholesterolu LDL i wspomaga odchudzanie, to również:


reguluje ciśnienie krwi,


zapobiega cukrzycy,


wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy,


wspiera pracę układu immunologicznego.


Dlaczego awokado warto łączyć z płatkami owsianymi?


Płatki owsiane są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, w tym beta-glukanu (rozpuszczalnej części błonnika). Zawierają także więcej białka i tłuszczu niż większość zbóż. Owies jest pełen witamin (zwłaszcza cennych witamin z grupy B) i minerałów (magnez, żelazo, cynk). Wśród licznych prozdrowotnych adekwatności płatków owsianych warto zwrócić uwagę na to, iż podobnie jak awokado, pomagają obniżyć cholesterol i poziom cukru we krwi oraz wspierają odchudzanie. Korzystnie jest więc połączyć te oba zdrowe produkty, przygotowując śniadanie.


Jak przygotować zdrowe śniadanie z awokado?


Pomysłów na pożywne i pyszne śniadanie z awokado jest wiele. Można jeść je na surowo, sporządzać z niego pasty, ale też zapiekać. Doskonałym pomysłem okazuje się połączenie awokado z płatkami owsianymi, które uznawane są za jedne z najzdrowszych produktów śniadaniowych. Dowiedz się, jak przygotować „śniadanie mocy”, czyli smoothie bowl. Potrzebne będą: dojrzałe awokado, płatki owsiane, garść szpinaku, jabłko i kilka dodatków.


Wypróbuj przepis na smoothie bowl
Idź do oryginalnego materiału