Według najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru mózgu.
Naukowcy odkryli, iż regularne spożywanie kawy lub kofeiny, szczególnie w umiarkowanych ilościach, wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia nowych chorób kardiometabolicznych (CM), czyli współwystępowania co najmniej dwóch chorób kardiometabolicznych.
Jak zauważono w badaniu, wraz ze starzeniem się społeczeństw na całym świecie, coraz większym problemem zdrowia publicznego staje się częstość występowania u osób cierpiących na wiele chorób kardiometabolicznych, w uproszczeniu CM.
Naukowcy odkryli, iż spożywanie kawy i kofeiny może odgrywać istotną rolę ochronną w niemal wszystkich fazach rozwoju CM.
„Spożywanie trzech filiżanek kawy lub 200–300 mg kofeiny dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielochorobowości kardiometabolicznej u osób bez żadnej choroby kardiometabolicznej” – powiedział główny autor badania, dr n. med. Chaofu Ke z Wydziału Epidemiologii i Biostatystyki, Szkoły Zdrowia Publicznego w Suzhou Medical College na Uniwersytecie Soochow w Suzhou w Chinach.
Badanie wykazało, iż w porównaniu z osobami niepijącymi kawy lub pijącymi mniej niż 100 mg kofeiny dziennie, u osób pijących umiarkowane ilości kawy (3 drinki dziennie) lub kofeiny (200–300 mg dziennie) ryzyko wystąpienia nowego CM było odpowiednio o 48,1% i 40,7%.
Ke i jego współpracownicy oparli swoje ustalenia na danych z UK Biobank, dużego i szczegółowego podłużnego badania dietetycznego z udziałem ponad 500 000 uczestników w wieku 37-73 lat. Badanie wykluczyło osoby, które miały niejednoznaczne informacje na temat spożycia kofeiny. Powstała pula uczestników obejmowała łącznie 172 315 osób, które nie miały żadnych chorób kardiometabolicznych na początku analizy kofeiny oraz odpowiadające im 188 091 osób w analizach spożycia kawy i herbaty.
Wyniki dotyczące chorób kardiometabolicznych u uczestników zostały określone na podstawie zgłaszanych przez nich schorzeń, danych z podstawowej opieki zdrowotnej, powiązanych danych ze szpitali stacjonarnych oraz rejestrów zgonów połączonych z brytyjskim Biobankiem.
Spożycie kawy i kofeiny na wszystkich poziomach było odwrotnie skorelowane z ryzykiem wystąpienia CM u uczestników bez chorób kardiometabolicznych. Badanie wykazało, iż u osób, które zgłosiły umiarkowane spożycie kawy lub kofeiny, ryzyko było najniższe. Umiarkowane spożycie kawy lub kofeiny było odwrotnie skorelowane z niemal wszystkimi stadiami rozwojowymi CM.
„Wyniki badań wskazują, iż promowanie umiarkowanego spożycia kawy lub kofeiny jako nawyku żywieniowego wśród zdrowych osób może mieć daleko idące korzyści w zapobieganiu CM” – powiedział Ke.
Rozwiązywanie luk w badaniach
Liczne badania epidemiologiczne ujawniły ochronne działanie kawy, herbaty i kofeiny na zachorowalność na pojedyncze choroby kardiometaboliczne. Jednak potencjalne skutki tych napojów na rozwój CM były w dużej mierze nieznane.
Autorzy przejrzeli dostępne badania na ten temat i odkryli, iż osoby z pojedynczą chorobą kardiometaboliczną mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko śmiertelności z wszystkich przyczyn niż osoby bez żadnych chorób kardiometabolicznych. Natomiast naukowcy odkryli, iż osoby z CM mogą mieć prawie 4 do 7 razy wyższe ryzyko śmiertelności z wszystkich przyczyn. Naukowcy zauważyli również, iż CM może wiązać się z wyższym ryzykiem utraty funkcji fizycznych i stresu psychicznego niż osoby z pojedynczą chorobą.
Inni autorzy badania to: Xujia Lu, Guochen Li, Luying Wu, Liping Shao, Yulong Fan i Chen-Wei Pan z Uniwersytetu Soochow; Xiaohong Zhu z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w Suzhou w Chinach; Ying Wu z Południowego Uniwersytetu Medycznego w Kantonie w Chinach; i Yan Borné z Uniwersytetu w Lund w Malmö w Szwecji.
Finansowanie badania pochodziło ze środków Narodowej Fundacji Nauk Przyrodniczych Chin, Projektu Kluczowego Laboratorium Chorób Geriatrycznych i Immunologii Ministerstwa Edukacji oraz Badania nad Kluczowymi Technologiami w Zapobieganiu i Kontroli Poważnych Chorób oraz Chorób Zakaźnych w Suzhou.