Dzieci z alergią na białko mleka krowiego, które otrzymały intensywnie hydrolizowaną formułę kazeiny wzbogaconą o Lactobacillus rhamnosus GG (EHCF+LGG), miały mniejszą częstość występowania objawów alergicznych – wynika z nowego badania.
Nowe badania wykazały, iż formuła wzbogacona probiotykami może zmniejszać objawy alergiczne u dzieci z alergią na mleko. Chodzi o objawy alergiczne, takie jak egzema, pokrzywka, astma i zapalenie gardła ocznego.
Naukowcy przebadali 313 dzieci niekarmionych piersią (mediana wieku na początku badania 5 miesięcy; 64,5 proc. chłopców) z podejrzeniem alergii na mleko krowie za pośrednictwem immunoglobuliny E w okresie od grudnia 2014 r. do czerwca 2022 r.
Dzieci były na ścisłej diecie eliminacyjnej białka mleka krowiego i otrzymywały jedną z pięciu formuł: formułę kazeiny probiotycznej, formułę hydrolizowaną ryżu, formułę sojową, intensywnie hydrolizowaną formułę serwatkową lub formułę na bazie aminokwasów.
Naukowcy ocenili objawy alergiczne uczestników, przestrzeganie diety i nabycie tolerancji immunologicznej poprzez doustne prowokacje pokarmowe podczas sześciu wizyt kontrolnych.
Głównym celem było oszacowanie występowania co najmniej jednej manifestacji alergicznej – zapalenia błony śluzowej oka, wyprysku atopowego, astmy lub pokrzywki – podczas 72-miesięcznego badania.
Badania wykazały, iż częstość występowania objawów alergicznych była najniższa w kohorcie EHCF+LGG i wynosiła 0,30, podczas gdy częstość występowania dla pozostałych preparatów wahała się od 0,68 do 0,83.
Współczynniki ryzyka wykazały, iż ryzyko wystąpienia objawów alergicznych było ponaddwukrotnie wyższe w przypadku innych preparatów w porównaniu z formułą probiotyczną (P <0,001 dla wszystkich).
Częstość nabywania tolerancji immunologicznej była najwyższa w kohorcie EHCF+LGG i wynosiła 0,95, podczas gdy w przypadku innych formuł wahała się od 0,60 do 0,84. U dwojga dzieci rozwinęła się celiakia w okresie badania (jedno otrzymało mleko sojowe, a drugie mleko modyfikowane ryżowe) i nie zgłoszono żadnych innych zaburzeń autoimmunologicznych.
– Stosowanie EHCF uzupełnionego LGG w rzeczywistości nie tylko wydaje się łagodzić postęp objawów alergicznych, ale także sprzyja wcześniejszemu nabyciu tolerancji immunologicznej – napisali autorzy. – Wyniki te sugerują, iż takie formuły powinny być uważane za preferowaną strategię w leczeniu alergii na mleko krowie – dodano.