W skontrolowanych szpitalach menu dla chorych układano z pomocą wykwalifikowanych dietetyków, co Najwyższa Izba Kontroli oceniła pozytywnie. Nieprawidłowości, jakie stwierdzono w tych placówkach, dotyczyły głównie postępowań przetargowych.
Kontrola zamówień na żywienie pacjentów
Delegatura NIK w Opolu przeprowadziła kontrolę doraźną pt. „Udzielanie przez podmioty lecznicze zamówień na żywienie pacjentów szpitali w województwie opolskim”. Objęto nią łącznie cztery podmioty lecznicze: Prudnickie Centrum Medyczne, Brzeskie Centrum Medyczne, 116. Szpital Wojskowy w Opolu i Opolskie Centrum Onkologii.
Kontrolerzy sprawdzili cały przebieg postępowania o zamówienie publiczne na usługi żywienia w szpitalu – nie tylko w jaki sposób szpital wybrał firmę dostarczającą posiłki dla pacjentów, ale także, czy nadzorował ich jakość.
W każdym z badanych podmiotów w przygotowaniu i realizacji zamówień uczestniczył wykwalifikowany dietetyk. Specjalista brał udział w sporządzaniu specyfikacji zamówień, a także podczas ich realizacji – w weryfikacji jadłospisów dziennych i planowanych na kolejne dni. Dietetyk oceniał również dostarczone posiłki pod względem adekwatnej temperatury, jakości i ilości.