NIK pozytywnie o żywieniu w opolskich szpitalach, są jednak problemy z zakupami

termedia.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: 123RF


W skontrolowanych szpitalach menu dla chorych układano z pomocą wykwalifikowanych dietetyków, co Najwyższa Izba Kontroli oceniła pozytywnie. Nieprawidłowości, jakie stwierdzono w tych placówkach, dotyczyły głównie postępowań przetargowych.



Kontrola zamówień na żywienie pacjentów

Delegatura NIK w Opolu przeprowadziła kontrolę doraźną pt. „Udzielanie przez podmioty lecznicze zamówień na żywienie pacjentów szpitali w województwie opolskim”. Objęto nią łącznie cztery podmioty lecznicze: Prudnickie Centrum Medyczne, Brzeskie Centrum Medyczne, 116. Szpital Wojskowy w Opolu i Opolskie Centrum Onkologii.

Kontrolerzy sprawdzili cały przebieg postępowania o zamówienie publiczne na usługi żywienia w szpitalu – nie tylko w jaki sposób szpital wybrał firmę dostarczającą posiłki dla pacjentów, ale także, czy nadzorował ich jakość.

W każdym z badanych podmiotów w przygotowaniu i realizacji zamówień uczestniczył wykwalifikowany dietetyk. Specjalista brał udział w sporządzaniu specyfikacji zamówień, a także podczas ich realizacji – w weryfikacji jadłospisów dziennych i planowanych na kolejne dni. Dietetyk oceniał również dostarczone posiłki pod względem adekwatnej temperatury, jakości i ilości.

Pacjenci umierają z niedożywieniaPacjenci niedożywieni przebywają w szpitalu o 7 dni dłużej, a koszt ich leczenia wynosi 300 proc. kosztu terapii osób prawidłowo odżywionych. Powstał Parlamentarny Zespół ds. Leczenia Żywieniowego, którego zadaniem będzie wdrożenie rozwiązań systemowych problemu niedożywienia.
Idź do oryginalnego materiału