By zaspokoić głód nie tylko dziecka, ale także przybyłych w odwiedziny rówieśników, trzeba celować w sycące przekąski. Czy organizacja takiej domówki od jej gastronomicznego zaplecza musi wiązać się ze żmudną pracą w kuchennych ścianach? Nic bardziej mylnego. Dowodzą tego poniższe przepisy na 3 pożywne przekąski, którymi podzieliła się z nami marka Sokoliki. Zrobienie każdej z nich zajmie nie więcej niż 20 minut.
Parówki Sokoliki zapiekane w cieście francuskim
Prosty przepis, mało składników, a jaka pyszność! Owinięte ciastem francuskim parówki przygotowane z myślą o potrzebach żywieniowych dzieci zadadzą szyku podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych dziecka. Trzeba przyznać, iż chrupiąca przekąska z delikatną wkładką mięsną prezentuje się wybornie i tak samo smakuje.
SKŁADNIKI:
Parówki Sokoliki - 1 opakowanie
Ciasto francuskie – 300 g
Żółtko jajka
Ketchup – 1 łyżka
Musztarda miodowa – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Rozłóż na stole ciasto francuskie, posmaruj cienką warstwą ketchupu i musztardy i ułóż na nim parówki. Następnie ponacinaj ciasto w prostokąty takiej wielkości, aby dało się w nich zawinąć parówki. Owiń parówki ciasno ciastem, a następnie natnij z jednej strony co około 0,5 cm i następnie zwiń w kółko i zepnij wykałaczką. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez około 20-25 minut.
Corn dogi
Ta przekąska z amerykańskim rodowodem zajmie honorowe miejsce na stole, przy którym ucztować będą młodzi wiekiem biesiadnicy. Smażone na głębokim oleju i podawane na długim patyku parówki w cieście kukurydzianym od razu przykuwają wzrok. Nie ma co się oszukiwać, trudno będzie komukolwiek im się oprzeć!
SKŁADNIKI:
1 jajko
300 g mąki kukurydzianej
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
500 ml mleka
szczypta papryki wędzonej
szczypta kurkumy
szczypta soli
1 opakowanie Parówek Sokoliki
2 l oleju do smażenia
wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, przyprawy, szczyptę soli, mleko. Całość wymieszać trzepaczką. jeżeli ciasto wyszło za rzadkie dosypać mąki, tak aby otrzymać konsystencję delikatnie gęstszą od ciasta naleśnikowego.
⦁ Nabić parówki na wykałaczki, maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju aż ciasto będzie miało rumianą skórkę. Wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Minipizze hawajskie z szyneczką i ananasem
Po co zamawiać pizzę na nieoczekiwane odwiedziny kumpli/kumpelek dziecka, skoro można w 30 minut z hakiem samemu/samej przygotować przepyszną przekąskę, którą posilą się cztery osoby. Te miniaturowe pizze z szyneczką wieprzową i plastrami ananasa wywiążą się doskonale z misji nakarmienia niespodziewanych młodych gości.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie szyneczki wieprzowej Sokoliki
1 gotowy spód do pizzy
1 szklanka passaty pomidorowej z ziołami
4 plastry ananasa z puszki
200 g startego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Szyneczkę pokroić w trójkąty. Plastry ananasa podzielić na mniejsze kawałki.
⦁ Ciasto na pizzę rozwinąć, po czym dzięki szklanki wyciąć kółka (ciasto można też pokroić nożem w kwadraty).
⦁ Na każdym kółku rozsmarować łyżeczkę passaty. Następnie wyłożyć kawałki szynki i ananasa, posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy pięknie zarumienią.