Niezapowiedziana wizyta kolegów syna? Te sycące przekąski sprawią, iż nie opróżnią całej lodówki

mamadu.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Niezapowiedziana wizyta kolegów/koleżanek dziecka? Prezentujemy idealne na taką sytuację przepisy na 3 pożywne przekąski, którymi podzieliła się z nami marka Sokoliki. Zrobienie każdej z nich zajmie n


Kiedy z wizytą wpadają koledzy syna albo koleżanki córki, nie obejdzie się bez przygotowania czegoś na ząb. choćby nie tyle z obawy, iż zaproszeni przez pociechę goście będą musieli spędzać czas "na głodniaka", ile dla zażegnania wysokiego ryzyka opróżnienia lodówki ze wszystkiego! W końcu młodzi ludzie mają apetyt. Odsuwając żarty na bok, wciąż pozostaje pytanie – jakie przekąski przyszykować na takie spotkanie?


By zaspokoić głód nie tylko dziecka, ale także przybyłych w odwiedziny rówieśników, trzeba celować w sycące przekąski. Czy organizacja takiej domówki od jej gastronomicznego zaplecza musi wiązać się ze żmudną pracą w kuchennych ścianach? Nic bardziej mylnego. Dowodzą tego poniższe przepisy na 3 pożywne przekąski, którymi podzieliła się z nami marka Sokoliki. Zrobienie każdej z nich zajmie nie więcej niż 20 minut.

Parówki Sokoliki zapiekane w cieście francuskim


Prosty przepis, mało składników, a jaka pyszność! Owinięte ciastem francuskim parówki przygotowane z myślą o potrzebach żywieniowych dzieci zadadzą szyku podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych dziecka. Trzeba przyznać, iż chrupiąca przekąska z delikatną wkładką mięsną prezentuje się wybornie i tak samo smakuje.

SKŁADNIKI:


Parówki Sokoliki - 1 opakowanie


Ciasto francuskie – 300 g


Żółtko jajka


Ketchup – 1 łyżka


Musztarda miodowa – 1 łyżka



PRZYGOTOWANIE:


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Rozłóż na stole ciasto francuskie, posmaruj cienką warstwą ketchupu i musztardy i ułóż na nim parówki. Następnie ponacinaj ciasto w prostokąty takiej wielkości, aby dało się w nich zawinąć parówki. Owiń parówki ciasno ciastem, a następnie natnij z jednej strony co około 0,5 cm i następnie zwiń w kółko i zepnij wykałaczką. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez około 20-25 minut.

Corn dogi


Ta przekąska z amerykańskim rodowodem zajmie honorowe miejsce na stole, przy którym ucztować będą młodzi wiekiem biesiadnicy. Smażone na głębokim oleju i podawane na długim patyku parówki w cieście kukurydzianym od razu przykuwają wzrok. Nie ma co się oszukiwać, trudno będzie komukolwiek im się oprzeć!

SKŁADNIKI:


1 jajko


300 g mąki kukurydzianej


300 g mąki pszennej


łyżeczka proszku do pieczenia


500 ml mleka


szczypta papryki wędzonej


szczypta kurkumy


szczypta soli


1 opakowanie Parówek Sokoliki


2 l oleju do smażenia


wykałaczki



PRZYGOTOWANIE:


⦁ Do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem, dodać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, przyprawy, szczyptę soli, mleko. Całość wymieszać trzepaczką. jeżeli ciasto wyszło za rzadkie dosypać mąki, tak aby otrzymać konsystencję delikatnie gęstszą od ciasta naleśnikowego.

⦁ Nabić parówki na wykałaczki, maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju aż ciasto będzie miało rumianą skórkę. Wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Minipizze hawajskie z szyneczką i ananasem


Po co zamawiać pizzę na nieoczekiwane odwiedziny kumpli/kumpelek dziecka, skoro można w 30 minut z hakiem samemu/samej przygotować przepyszną przekąskę, którą posilą się cztery osoby. Te miniaturowe pizze z szyneczką wieprzową i plastrami ananasa wywiążą się doskonale z misji nakarmienia niespodziewanych młodych gości.

SKŁADNIKI:


1 opakowanie szyneczki wieprzowej Sokoliki


1 gotowy spód do pizzy


1 szklanka passaty pomidorowej z ziołami


4 plastry ananasa z puszki


200 g startego sera mozzarella



PRZYGOTOWANIE:


⦁ Szyneczkę pokroić w trójkąty. Plastry ananasa podzielić na mniejsze kawałki.

⦁ Ciasto na pizzę rozwinąć, po czym dzięki szklanki wyciąć kółka (ciasto można też pokroić nożem w kwadraty).

⦁ Na każdym kółku rozsmarować łyżeczkę passaty. Następnie wyłożyć kawałki szynki i ananasa, posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy pięknie zarumienią.

Idź do oryginalnego materiału