Kasza gości na polskich stołach nie tylko w okresie świątecznym oraz urodzinowym, ale też na co dzień. Aktualnie można wyróżnić wiele różnych rodzajów kasz, ale warto byłoby poszerzyć wiedzę na temat nietypowych odmian, wśród których znajdują się m.in. kasza turecka, amarantus ekspandowany i komosa ryżowa. Czym konkretnie wyróżniają się te odmiany, jak można je wykorzystać w kuchni i jakie są ich najmocniejsze strony?
Kasza turecka
Pierwszą z mniej popularnych odmian kaszy jest kasza turecka bulgur, ciesząca się sporym zainteresowaniem zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, w Turcji, Hiszpanii, Włoszech oraz w Grecji. Ta kasza charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem i zawiera w sobie duże ilości błonnika, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, wapnia, witamin z grupy B i białka. Co za nią przemawia? Na pewno niska kaloryczność, pozytywny wpływ na pracę serca, niski indeks glikemiczny, szybki czas gotowania, wzmocnienie układu odpornościowego czy też troska o zdrowe kości. Dla większych rodzin strzałem w dziesiątkę okaże się kasza turecka bulgur w opakowaniu 1kg, którą z powodzeniem można dodać do mięsa, sałatek, zapiekanek, zupy czy też ulubionego farszu.
Amarantus ekspandowany
Ciekawą propozycją dla zwolenników eksperymentowania w kuchni jest oczywiście amarantus ekspandowany. To coraz bardziej popularny produkt spożywczy, powstający na skutek ekspandowania nasion amarantusa. Jakie są jego największe zalety?
- doskonałe źródło białka roślinnego – poprawa funkcjonowania organizmu i szybsza regeneracja tkanek,
- duża zawartość błonnika – zapobieganie zaparciom, troska o funkcjonowanie układu pokarmowego,
- dostarczanie do organizmu witamin z grupy B oraz minerałów (żelazo, cynk, fosfor, wapń, magnez) – lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, uregulowanie ciśnienia krwi i zdrowsze kości.
W dowolnym momencie można się zdecydować m.in. na amarantus ekspandowany w opakowaniu 200g, który wykorzysta się do sałatek, mieszanek orzechowych, w połączeniu z suszonymi owocami i płatkami oraz jako dodatek do ciast i ciasteczek.
Komosa ryżowa
Co jeszcze należałoby wziąć pod lupę w swoich rozważaniach? Na pierwszy plan z pewnością wysuwa się komosa ryżowa (quinoa), która jest bardzo popularna zwłaszcza w Ameryce Południowej, jednak ma również coraz większe grono zwolenników w Polsce. Największe korzyści płynące z regularnego spożywania komosy ryżowej to:
- dostarczanie do organizmu sporych pokładów żelaza, fosforu, wapnia i witaminy E,
- wysoka wartość odżywcza (m.in. pełnowartościowe białko i niezbędne aminokwasy),
- bezproblemowe trawienie,
- szybkie przygotowanie,
- naturalna bezglutenowość.
Jak taki produkt można wykorzystać w domowej kuchni? Na wiele różnych sposobów! Komosa świetnie sprawdzi się w połączeniu z sałatkami, mięsami, daniami głównymi, zupami, plackami czy też choćby deserami. Charakterystyczną cechą tego produktu jest jego lekko orzechowy smak oraz chrupkość. Z pewnością spodoba się to nieco młodszym smakoszom, chociaż trudno wyobrazić sobie osobę, której komosa nie byłaby w stanie zasmakować.