Niepozorny składnik sushi to skarbnica minerałów. Oczyszcza i odmładza ciało

zdrowie.interia.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Japończycy zawdzięczają im zdrowie. Popularne w ich kuchni algi, dostępne pod postacią spasowanych płatów nori, to rodzaj wodorostów będących jednym z najważniejszych składników japońskiego sushi. W tym niepozornym zielonym płacie kryje się prawdziwe bogactwo witamin i minerałów wprost z morza. Co konkretnie zawierają algi, czy mają jakieś adekwatności prozdrowotne i kto nie powinien po nie sięgać? Wyjaśniamy.


Co zawierają algi nori? Wartości odżywcze wodorostów


Nori to określenie na różne typy jadalnych wodorostów wykorzystywanych w kuchni japońskiej. Najpopularniejsza jest tak zwana szkarłatnica. W pierwotnej postaci ma czerwony kolor, natomiast po wysuszeniu przybiera barwę ciemnozieloną. Po specjalnej obróbce glony nori mają postać cienkich arkuszy, które mogą być wykorzystywane do zawijania sushi, a także przyrządzania innych potraw (np. burgerów, sałatek czy zup).


Algi nori to źródło cennych witamin i minerałów. Popularna szkarłatnica wykorzystywana do sushi zawiera między innymi: Reklama


żelazo; magnez; wapń; fosfor; potas; sód; cynk; mangan; miedź; witaminę C; witaminy z grupy B; witaminę A; witaminę E; witaminę K.
Mnogość zawartych w algach nori witamin i minerałów sprawia, iż dodanie tego produktu do codziennej diety może wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W dodatku wodorosty nie są kaloryczne, zatem z pewnością przypadną do gustu osobom, które są na dietach odchudzających.


Jakie wartości odżywcze mają algi nori?


Glony zawierają głównie wodę. W 100 g wodorostów znajduje się aż 85 g wody, oraz około 5,81 g białka, 5,11 g węglowodanów i 0,28 g tłuszczu. A ile kalorii mają te wodorosty? W 100 g alg nori znajduje się około 35 kcal.


Czy algi nori są zdrowe? adekwatności prozdrowotne


Obecność wielu witamin i minerałów w składzie alg nori sprawia, iż jest to produkt ceniony ze względu na swoje adekwatności prozdrowotne. Dodatkowo wodorosty te zawierają beta-karoten, a 100 g alg nori pozwala pokryć połowę zalecanej dziennej dawki na ten związek. Beta-karoten wykazuje działanie przeciwutleniające, pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, a także wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Substancja ta jest przekształcana przez wątrobę do witaminy A.
Algi nori zawierają również sporo witaminy C, która przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. To również świetny antyoksydant, zatem związek ten również bierze udział w redukcji wolnych rodników, a tym samym w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego. Warto również wspomnieć, iż kwas askorbinowy może korzystnie wpływać na układ krążenia, poprzez obniżanie ciśnienia krwi oraz uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Glony nori jedzone w większych iloscich mogą wspomagać leczenie infekcji w obrębie dróg oddechowych. Nori można wykorzystać też jako wsparcie w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz w profilaktyce chorób wątroby i serca.


Przeciwwskazania – kto nie powinien jeść alg nori


Algi nori to pożywne wodorosty będące niezastąpionym składnikiem wielu potraw kuchni japońskiej. Jednak nie każdy może korzystać z dobrodziejstw tego produktu. Kto nie powinien jeść alg nori i jakie konkretnie są przeciwwskazania?


Glony nori zawierają spore ilości sodu. Z tego względu nie są zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie oraz tym, które muszą ograniczać obecność tego pierwiastka w swojej diecie.
Dobrze również zaznaczyć, iż niektóre osoby mogą być uczulone na poszczególne rodzaje alg. Dzieje się to niezwykle rzadko, jednak warto mieć to na uwadze. Alergia zwykle objawia się wysypką, katarem lub zapaleniem spojówek. Osoby doświadczające tego rodzaju dolegliwości przy kontakcie z wodorostami powinny zrezygnować ze spożywania alg.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią także powinny rozważyć ograniczenie konsumpcji alg. Warto, aby włączenie wodorostów do swojej diety skonsultowały wcześniej z lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:


Porost islandzki. Składnik popularnych syropów na kaszel pomoże też na żołądek
Idź do oryginalnego materiału