Nie wyrzucajcie obierek z jabłek. Byłam w szoku, gdy babcia pokazała mi, jak je wykorzystać

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Skórki po jabłkach Źródło: Shutterstock / Monika_1


Od razu po obraniu jabłek otwieracie kosz i pozbywacie się obierek? Tak naprawdę wyrzucacie „cenny skarb”, który z powodzeniem możecie wykorzystać. Tłumaczymy, w jaki sposób to zrobić.


Wiele osób automatycznie po obraniu jabłek wyrzuca skórki z nich. Okazuje się, iż jest to sporym błędem, ponieważ można je w prosty sposób wykorzystać. Zamiast od razu się ich pozbywać, możecie zrobić z nich przydatny w kuchni płyn. To też świetny sposób na zmianę nawyków – dzięki temu nie będziecie marnować jedzenia (nawet w takiej formie, jak skórki po jabłkach).


Jak wykorzystać obierki z jabłek? Przygotujcie z nich ocet


Choć kilka osób o tym wie, to takie skórki z jabłek mogą być użyte do przygotowania domowego octu jabłkowego. Połączenie z wodą i cukrem pozwoli na naturalne fermentowanie. Przyrządzenie takiego domowego octu jabłkowego wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Będziecie do tego potrzebować oczywiście obierek z jabłek, ale też gazy, cukru i dużego słoika.


Dodatek takiego octu jabłkowego doskonale „podkręci” smak różnych potraw. Z kolei w przypadku deserów – odrobina tego płynu idealnie wydobędzie ich słodycz. Możecie także zrobić różnego rodzaju napoje z dodatkiem octu jabłkowego. Przygotowanie takiego octu z obierek po jabłkach będzie również idealnym rozwiązaniem dla osób żyjących w duchu „zero waste”. Sprawdźcie też, czy ocet jabłkowy może się popsuć.


Jak zrobić ocet jabłkowy? Prosty przepis


Robienie domowego octu jabłkowego jest procesem, który wymaga nieco cierpliwości. Przekonacie się jednak sami, iż efekt będzie bardzo satysfakcjonujący.
Idź do oryginalnego materiału