Wiele osób automatycznie po obraniu jabłek wyrzuca skórki z nich. Okazuje się, iż jest to sporym błędem, ponieważ można je w prosty sposób wykorzystać. Zamiast od razu się ich pozbywać, możecie zrobić z nich przydatny w kuchni płyn. To też świetny sposób na zmianę nawyków – dzięki temu nie będziecie marnować jedzenia (nawet w takiej formie, jak skórki po jabłkach).
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Przygotujcie z nich ocet
Choć kilka osób o tym wie, to takie skórki z jabłek mogą być użyte do przygotowania domowego octu jabłkowego. Połączenie z wodą i cukrem pozwoli na naturalne fermentowanie. Przyrządzenie takiego domowego octu jabłkowego wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Będziecie do tego potrzebować oczywiście obierek z jabłek, ale też gazy, cukru i dużego słoika.
Dodatek takiego octu jabłkowego doskonale „podkręci” smak różnych potraw. Z kolei w przypadku deserów – odrobina tego płynu idealnie wydobędzie ich słodycz. Możecie także zrobić różnego rodzaju napoje z dodatkiem octu jabłkowego. Przygotowanie takiego octu z obierek po jabłkach będzie również idealnym rozwiązaniem dla osób żyjących w duchu „zero waste”. Sprawdźcie też, czy ocet jabłkowy może się popsuć.
Jak zrobić ocet jabłkowy? Prosty przepis
Robienie domowego octu jabłkowego jest procesem, który wymaga nieco cierpliwości. Przekonacie się jednak sami, iż efekt będzie bardzo satysfakcjonujący.