Placki na zakwasie to jedno z moich ulubionych dań z patelni. Mają przyjemnie lekką konsystencję, a charakterystyczny kwaskowy posmak żytniego zakwasu sprawia, iż są dość nietuzinkowe. Mnie bardzo smakują i zawsze, gdy nie mam w planach pieczenia chleba, a zakwasu w słoiku jest sporo, sięgam po ten przepis. To lekkostrawne danie, które możesz podać przy wielu okazjach i na różne sposoby.
Dzięki zastosowaniu fermentowanej mąki składniki odżywcze zawarte w tych prostych plackach są lepiej przyswajalne. Wśród nich są pierwiastki takie jak magnez, potas czy żelazo oraz witaminy z grupy B m.in. odgrywające rolę w utrzymaniu przemianie materii, funkcjonowaniu układu nerwowego oraz produkcji energii B1, B2 i niacynę. Placki na zakwasie obfitują też w regulujący uczucie sytości błonnik. Z odpowiednimi dodatkami z powodzeniem zastąpią ci choćby obiad.
Jak zrobić placki na zakwasie?
Wykonanie tych placków jest banalne. Musisz tylko wymieszać zakwas z jajkami, a następnie połączyć go z suchymi produktami oraz mlekiem, starannie przy tym wszystko mieszając, by nie powstały grudki. Brzmi skomplikowanie, a zajmuje raptem 5 minut. Potem już pozostaje usmażyć. Spróbujesz?