Kiszone buraki to naturalny probiotyk
Buraki kiszone, podobnie jak inne kiszonki, są źródłem żywych kultur bakterii, które - podczas fermentacji - wytwarzają bakterie korzystnie działające na jelita.
Regularne spożywanie kiszonek poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej
Witaminy i minerały w burakach kiszonych
Buraki to warzywa, które są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich przede wszystkim:
witaminę C,kwas foliowy, żelazo,magnez i potas,
Proces fermentacji poprawia wchłanianie powyższych składników, co oznacza, iż organizm o wiele lepiej je przyswaja.Reklama
Kiszone buraki to zdrowsze serce i naczynia krwionośneBuraki są znane z wysokiej zawartości azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Substancja ta rozszerza naczynia krwionośne, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawić krążenie, a dodatkowo zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Ponadto tlenek azotu odpowiada także za kurczliwość naczyń.
Kiszone buraki w odchudzaniu
Buraki kiszone mają kilka kalorii, a jednocześnie są bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. Spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Regularne jedzenie buraków kiszonych poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm.
Kiszone buraki oczyszczają organizm
Dzięki zawartości betainy i antyoksydantów buraki kiszone wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Wspomagają także pracę wątroby, ułatwiając usuwanie szkodliwych substancji. Dzięki temu organizm funkcjonuje sprawniej, zapewniając nam dobre samopoczucie.
Buraki wspierają odchudzanie
Buraki kiszone mają kilka kalorii, a jednocześnie są bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. Spożywanie produktów bogatych w błonnik reguluje poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Jak przygotować buraki kiszone?
Kiszone buraki można kupić w sklepie, jednak ich przygotowanie samodzielnie w domu również jest niezwykle proste.
Do przygotowania kiszonek potrzebujemy:
2,5 kg buraków,1,5 l wody, 3 liście laurowe,łyżkę soli, 5 ząbków czosnku, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Buraki należy obrać i pokroić w plastry, a następnie umieścić je w słoiku. Dodaj do nich wszystkie pozostałe składnik, oprócz wody.
Wodę przegotuj i poczekaj, aż wystygnie. Rozpuść w niej sól i zalej buraki w słoiku. Woda powinna w całości przykrywać buraki. Całość przykryj gazą i nakrętką, ale nie dokręcaj jej szczelnie. Buraki trzymaj w temperaturze pokojowej, jednak nie na bezpośrednim słońcu. Proces kiszenia trwa około 7 dni.
Po tym czasie buraki możesz wkroić do sałatki, jeść z serami lub mięsem, dodać do smoothie lub na kanapki. Soku powstałego po ukiszeniu nie wylewaj - pij w niewielkich ilościach, codziennie.
CZYTAJ TAKŻE: