Nie lubisz kaszy gryczanej? Spróbuj tego wyśmienitego budyniu, który podbił serca mojej rodziny

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Budyń gryczany Źródło:Canva/Ira Taskova


Moja rodzina nie przepada za kaszą gryczaną. Znalazłam jednak sprytny sposób, by przemycić ją do naszego jadłospisu – tak, by nikt się nie zorientował. Zrobiłam z niej deser. Bliscy zajadają aż miło i zawsze proszą o dokładkę.


Kasza gryczana zwykle gości na polskich stołach jako dodatek do mięsa lub warzyw. Można ją jednak wykorzystać również na inne sposoby. Ostatnio wpadłam na pomysł, by zrobić z niej pyszny, pożywny i zdrowy deser. Okazało się, iż budyń z kaszy gryczanej świetnie smakuje i lubią go w mojej rodzinie wszyscy.


Jak zrobić budyń gryczany?


Przepis na budyń gryczany jest banalnie prosty. Nie wymaga dużej ilości składników. Tak naprawdę potrzebujecie jedynie czterech produktów – mleka, banana, kakao i oczywiście kaszy gryczanej. Zobaczcie, jak zrobić ten pyszny deser krok po kroku.
Idź do oryginalnego materiału