Nie dość, iż jadalne, to jeszcze bardzo zdrowe. Zrób z nich napar lub nalewkę

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Jako jedna z pierwszych obsypuje się wiosną kwiatami, tworząc piękne, żółte kopuły. Choć forsycja jest bardzo popularnym krzewem ozdobnym, to kilka osób zdaje sobie sprawę, iż ma w swoim ogrodzie kwiaty, które są bardzo zdrowe. Szczególną uwagę powinni na nie zwrócić alergicy, którym kwiaty forsycji mogą przynieść ulgę w okresie nasilenia objawów. Wyjaśniamy, jakie adekwatności zdrowotne mają kwiaty forsycji i jak z nich korzystać.


Kwiaty forsycji - bogactwo substancji aktywnych


Jadalne kwiaty forsycji zawierają bioaktywne substancje przeciwzapalne, przeciwutleniające i antybakteryjne. Ta niepozorna roślina może być doskonałym wsparciem w infekcjach, ale przede wszystkim elementem naturalne profilaktyki zdrowotnej.
W tych niewielkich żółtych kwiatach znajdują się lignany - substancje o udowodnionych adekwatnościach zdrowotnych. Forsytyna to silny przeciwutleniacz - łączy działanie przeciwzapalne z dobrym wsparciem układu odpornościowego. Natomiast matairezynol jest badany pod kątem działania przeciwnowotworowego. Ze względu na fakt, iż pozytywnie wpływa na metabolizm estrogenów - panie powinny wziąć pod uwagę regularne stosowanie kwiatów forsycji.Reklama


Forsycja jest cennym źródłem trzech flawonoidów: rutyny, kwercetyny i astragaliny. Pierwsza substancja jest powszechnie znana - to składnik popularnych preparatów i suplementów. Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i ma silne działanie przeciwzapalne. Podobnie jak astragalina, która dodatkowo wykazuje adekwatności przeciwwirusowe. Natomiast kwerceryna to składnik, który sprawia, iż kwiaty forsycji mogą przynieść ulgę w objawach alergii. Ma działanie przeciwhistaminowe, a do tego jest bardzo silnym antyoksydantem, więc chroni przed rozwojem stanów zapalnych, które mogą być następstwem ekspozycji na alergen.


Kwiaty forsycji zawierają również dwa fenylokwasy. Co to za substancje? Kwas chlorogenowy wykazuje działanie przeciwutleniające i wspomaga kontrolę cukru we krwi. Natomiast kwas felurowy to swego rodzaju eliksir młodości - jeżeli chcesz opóźnić procesy starzenia się organizmu i zadbać o kondycję układu nerwowego dodaj do swojej profilaktyki kwiaty forsycji.
Na koniec saponiny i olejki eteryczne, których w forsycji jest całkiem sporo. Saponiny słusznie kojarzą się ze składem mydeł, ale trzeba wiedzieć, iż są to substancje, które mogą wspierać odporność. Wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze. Natomiast olejki eteryczne to nie tylko zapach - to również działanie antyseptyczne i łagodzące.


Kiedy zbierać forsycję?


Forsycję najlepiej zbierać wczesną wiosną, gdy kwiaty są w pełni rozwinięte. Najwięcej substancji aktywnych znajduje się w świeżo rozkwitłych kwiatach. Należy zbierać je w suchy, słoneczny dzień, najlepiej rano, gdy już obeschnie rosa. Forsycję warto zbierać z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg i terenów przemysłowych, aby uniknąć zanieczyszczeń.
Po zebraniu kwiaty należy delikatnie oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń i rozłożyć cienką warstwą na bawełnianej ściereczce lub papierze w suchym, przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego słońca. Najlepiej suszyć je w temperaturze pokojowej lub w suszarce do warzyw i grzybów w temperaturze maksymalnie 40°C. Po wysuszeniu przechowujemy kwiaty w szczelnie zamkniętym słoiku lub papierowej torebce w ciemnym miejscu.


Co zrobić z forsycji?


Forsycja jest ceniona w medycynie naturalnej, a z jej kwiatów przygotowuje się różne preparaty, takie jak ekstrakty, nalewki, napary, syropy oraz kosmetyki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. W domowych warunkach można z łatwością przygotować napar i nalewkę z forsycji.


Przepis na napar z forsycji


Łyżkę suszonych lub świeżych kwiatów forsycji zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i parzymy przez 10-15 minut. Następnie przecedzamy i pijemy. Napar można pić 1-2 razy dziennie w celu wzmocnienia odporności i łagodzenia stanów zapalnych.


Przepis na nalewkę z forsycji


Do słoja wsypujemy szklankę świeżych lub pół szklanki suszonych kwiatów forsycji, zalewamy 500 ml alkoholu, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie. Co kilka dni warto wstrząsnąć słoikiem. Po miesiącu nalewkę przecedzamy przez gazę i przelewamy do ciemnych butelek.
Dawkowanie nalewki: przyjmujemy 10-20 kropli rozcieńczonych w wodzie, 1-2 razy dziennie, w celu wzmocnienia odporności i ochrony przed infekcjami. Można też stosować ją zewnętrznie, np. do przemywania drobnych ran czy stanów zapalnych skóry.


Forsycja - kto powinien ją stosować?


Kwiaty forsycji warto stosować w celach zdrowotnych przede wszystkim w okresach osłabienia organizmu, szczególnie przy pierwszych oznakach przeziębienia, grypy lub infekcji wirusowych. Dzięki swoim adekwatnościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym mogą wspierać organizm w walce z drobnoustrojami, łagodzić kaszel oraz stany zapalne gardła.
Napary i nalewki z forsycji są również pomocne w oczyszczaniu organizmu, wspomagając pracę wątroby i nerek oraz pomagając usuwać toksyny. Można po nie sięgać także profilaktycznie, zwłaszcza w okresach zwiększonego ryzyka infekcji, aby wzmocnić odporność. Zewnętrznie ekstrakty z forsycji sprawdzają się przy stanach zapalnych skóry, drobnych ranach czy trądziku, wspomagają regenerację i działają antyseptycznie. adekwatności antyoksydacyjne forsycji czynią ją także cennym wsparciem w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem się komórek.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału